07 nov. 2023 | 12:29

Economia românească, salvată cu inteligență artificială. Cum ajută AI-ul la colectarea taxelor și impozitelor

ACTUALITATE
Economia românească, salvată cu inteligență artificială. Cum ajută AI-ul la colectarea taxelor și impozitelor

În absența unor autorități care să facă o treabă mai bună în colectarea banilor de la marii datornici, oficialii din Guvern au ajuns să-și pună speranța în salvarea de către inteligență artificială a economiei românești.

România se confruntă cu o criză economică dureroasă, o consecință nefastă a unui set succesiv de decizii neinspirate din partea autorităților de la București care au alimentat un deficit bugetar fără precedent. Dincolo de faptul că micii antreprenori sunt îngropați la intervale regulate de timp prin măsuri economice imprevizibile, taxe și impozite mai mari, românii obișnuiți au de suferit după explozia prețurilor de la raft la majoritatea alimentelor și produselor de orice fel.

Astfel, am ajuns în situația în care Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării este optimist că utilizarea instrumentelor de inteligență artificială va face minunea de care are nevoie țara noastră. Este vorba de creșterea colectării de TVA cu 1%.

Citește și: Dispare dosarul cu șină, serviciile de stare civilă se mută pe internet. Cel mai nou efort de digitalizare a României, oficial

Ce urmează pentru economia românească, rolul AI în ecuație

„Deja am identificat ce putem să facem pe termen foarte scurt. Mă refer în materie de zile, pentru a folosi inteligenţa artificială, ERP-uri, roboţi care procesează automat date şi le corelează pentru a avea date financiare relevante, pentru a creşte colectarea în special de TVA. Estimările sunt între 0,9 şi 1% creştere a colectării TVA, folosind instrumente de inteligenţă artificială”, a explicat ministrul Bogdan Ivan, potrivit Agerpres.

O parte dintre soluțiile la care s-au gândit autoritățile în materie de AI au fost incluse pe 26 septembrie într-un proiect al strategiei României de inteligență artificială.„Din punct de vedere al Inteligenţei Artificiale (AI), în 26 septembrie am lansat draftul strategiei României de inteligenţă artificială. Este în consultare publică şi pe site-ul nostru. Am făcut un eveniment public cu foarte mulţi antreprenori şi foarte multe universităţi din toată ţara. Până la jumătatea lunii noiembrie îl avem în continuare în dezbatere publică. Am primit feedback din foarte multe zone, m-aş bucura să primesc în continuare, pentru că până la finalul lunii noiembrie urmează să pregătesc draft-ul de HG şi să-l trecem prin Guvern”, a menţionat Bogdan Ivan, la conferinţa organizată de Consiliul Concurenţei.

Citește și: România, la coada Europei, din nou. Cum au ajuns românii să se obișnuiască cu birocrația și să evite tehnologia

România, mai avansată decât altele la reglementarea inteligenței artificiale

După cum a explicat ministrul Digitalizării, țara noastră se află printre puținele din Europa care este pregătită la nivel legislativ, teoretic, de reglementare, pentru a se asigura de etica utilizării inteligenței artificiale, respectiv respectarea drepturilor omului în folosirea inteligenței artificiale. Același oficial insistă și pe faptul că se creează un cadru pentru beneficii economice concrete pentru mediul privat și pentru cel de stat prin noua lege, aici făcând referire la sistemul național de facturare electronică, e-factură.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele