Niculae Bădălău a fost eliberat. Primele declarații după ce a ieșit din arest
Procurorii anticorupție l-au reținut, duminică seara, pe vicepreședintele Curții de Conturi, Niculae Bădălău, acuzat de dare de mită și trafic de influență.
Anunț despre Niculae Bădălău
Update 10 martie, ora 23.04. Fostul ministru Niculae Bădălău a ieșit, vineri seară, din arest. În fața Penitenciarului Rahova, acesta a făcut primele declarații.
„Vreau să mulțumesc, în primul rând, familiei și oamenilor care m-au susținut și au crezut în mine. Vreau să vă spun că am încredere în continuare în judecători și las justiția să decidă. Știți punctul meu de vedere și o să vedem ce e pe mai departe (…) Consultându-mă cu domnii avocați, voi decide ce am de făcut”, a spus el.
Întrebat de un jurnalist dacă va pleca din România, pentru a scăpa de condamnare, Bădălău a răspuns că nu: „Sunt bărbat și tot timpul am spus lucrul ăsta – să avem încredere în justiția română, să mergem cu fruntea sus și să ne sprijim cauza. Nu cred că este o soluție să pleci, să fugi”.
Update 10 martie, ora 20.48. Curtea de Apel București a admis vineri, 10 martie, contestația formulată de Niculae Bădălău, fostul vicepreședinte al Autorității de Audit din Curtea de Conturi, împotriva prelungirii arestului preventiv, soluție dispusă de Tribunalul Giurgiu în data de 28 februarie, după cum urmează:
În baza art. art. 425′ alin. 7 pet. 2 lit. a C.p.p. rap. la art. 205 alin 10 C.p.p. admite contestațiile formulate de inculpații Bădălău Niculae și Matache Elena, împotriva încheierii din data de 28.02.2023, pronunțată de Tribunalul Giurgiu în dosarul nr. 1977/122/2022/a1.4.
Desființează încheierea din data de 28.02.2023, pronunțată de Tribunalul Giurgiu în dosarul 1977/122/2022/a1.4 și, rejudecând, dispune:
În baza art. 242 alin. 2 C.p.p. și art. 211 și urm. C.p.p., înlocuiește măsura arestării preventive a inculpatului Bădălău Niculae cu măsura controlului judiciar.
Pe durata măsurii preventive a controlului judiciar, inculpatul Bădălău Niculae trebuie să respecte obligațile prevăzute de art. 215 alin. 1 C.p.p, și anume:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată, ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinței;
c) să se prezinte la organul de poliție competent – cel în circumscripția căruia se află domiciliul inculpatului, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat.
În temeiul art. 215 alin. 2 lit. a și d C.p.p., impune inculpatului ca, pe durata controlului judiciar, să nu părăsească limita teritorială a României fără încuviințarea prealabilă judecătorului de cameră preliminară/instanței de judecată și să nu comunice, direct sau indirect, cu martorul Păsat Dan și inculpata Matache Elena.
În temeiul art. 215 alin. 3 C.p.p., atrage atenția inculpatului Bădălău Niculae că, în caz de încalcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Dispune punerea în libertate a inculpatului Bădălău Niculae, dacă nu este arestat în altă cauză.
În baza art. 242 alin. 2 C.p.p. înlocuiește măsura arestului la domiciliu dispusă față de inculpata Matache Elena cu măsura controlului judiciar
Pe durata măsurii preventive a controlului judiciar, inculpata Matache Elena trebuie să respecte obligațiile prevăzute de art. 215 alin. 1 Cp, și anume:
* să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată, ori de câte ori este chemat;
* să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinței;
* să se prezinte la organul de poliție competent – cel în circumscripția căruia se află domiciliul inculpatei, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemată.
În temeiul art. 215 alin. 2 lit. a și d Cpp, impune inculpatei ca, pe durata controlului judiciar, să nu părăsească limita teritorială a României fără încuviințarea prealabilă judecătorului de cameră preliminară/instanței de judecată și să nu comunice, direct sau indirect, cu martorul Păsat Dan și inculpatul Bădălău Niculae.
În temeiul art. 215 alin. 3 Cpp, atrage atenția inculpatei Matache Elena că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Cheltuielile judiciare rămân in sarcina statului.
Definitivă.
Pronunțată în camera de consiliu, astăzi, 10.03.2023.
Update 14 februarie, ora 13.51. Fostul vicepreședinte al Autorității de Audit al Curții de Conturi a României, Niculae Bădălău, rămâne după gratii. Decizia magistraților este definitivă.
„În baza art.205 Cod procedură penală respinge ca nefondată contestația formulată de inculpatul Bădălău Niculae împotriva încheierii din data de 06.02.2023, pronunţată de judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Giurgiu – Secţia Penală. În baza art. 275 alin. 2 Cod procedură penală obligă pe contestatorul inculpat la plata sumei de 300 lei cu titlul de cheltuieli judiciare către stat”, se arată în decizia magistraților.
Update 13 ianuarie, ora 16.20. Tribunalul Giurgiu menține arestul preventiv al lui Niculae Bădălău, fost vicepreședinte al Autorității de Audit al Curții de Conturi a României și fost ministru PSD al Economiei. Decizia nu este definitivă, potrivit Realitatea Plus.
Update 20 decembrie, ora 18.30. Niculae Bădălău își va petrecere Crăciunul în arest. Instanța a decis menținerea acestuia în arest și respingerea măsurii preventive de arest la domiciliu. Între timp, Matache Elena, inculpată în același dosar, va fi arestată la domiciliu pentru 30 de zile. Aceasta fusese arostată preventiv în același dosar.
„În temeiul art. 242 alin. 1 şi 2 C.pr. pen. respinge cererea de revocare a măsurii arestului preventiv, respectiv de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu măsura preventivă a arestului la domiciliu formulată de inculpatul BĂDĂLĂU NICULAE.
În baza art. 348 Cod procedură penală rap. a art. 207 alin. 2 Cod procedură penală constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive a inculpatului BĂDĂLĂU NICULAE,
În baza art. 207 al. 4 din Codul de procedură Penală, menţine măsura arestării preventive a inculpatului BĂDĂLĂU NICULAE. În baza art. 348, art. 207 şi art. 242 alin. 2 C.p.p. rap la art.218 C.p.p. dispune înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu a inculpatei MATACHE ELENA, pe o perioadă de 30 de zile, măsură executorie la data rămânerioi definitive a prezentei.
Update 16 decembrie, ora 13.56. Niculae Bădălău este trimis în judecată de procurorii DNA, în stare de arest preventiv.
Potrivit DNA, în cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1018/VIII/3 din 27 noiembrie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției, au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui BĂDĂLĂU NICULAE, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi a României și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul aceleiași instituții, pentru comiterea infracțiunilor de trafic de influență și dare de mită, în formă continuată.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Giurgiu, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză, mai arată Direcția.
„Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, a anunțat DNA.
Update 8 decembrie, ora 17.31. Fostul senator Niculae Bădălău (PSD) rămâne în arest preventiv, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins contestaţia la decizia Curţii de Apel Bucureşti (CAB). Sentința este definitivă, anunță ÎCCJ.
Știrea inițială: Niculae Bădălău a fost arestat preventiv de Curtea de Apel București la 27 noiembrie pentru infracțiunile de dare de mită și trafic de influență. Politicianul a contestat decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție. Magistrații vor discuta cererea pe data de 8 decembrie.
În două zile va avea loc judecarea contestaţiei depuse de Niculae Bădălău privind decizia de arestare preventivă. El a fost reținut pentru 30 de zile, însă decizia CAB nu este definitivă. Elena Matache, cealaltă persoană vizată de dosar, a fost arestată la domiciliu.
”În datele de 09.08.2022 şi 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menţionată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind «Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…», estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăţi administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unei persoane din conducerea Companiei Naţionale de Investiţii (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanţarea a două proiecte depuse la această instituţie de către primăria respectivă. În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeaşi primărie îl avea încheiat cu aceeaşi societate comercială, privind «Înfiinţare reţea de alimentare cu apă …», inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plăţile către firma respectivă, chiar şi pentru lucrări neconforme”, au susţinut procurorii, în ordonanţă.
PSD îi cere lui Niculae Bădălău să îşi dea demisia din funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi
Deși a fost susținut de către Partidul Social Democrat în această funcție, PSD îi cere acum politicianului să își dea demisia de la Curtea de Conturi.
Duminică, 27 noiembrie, DNA a decis să-l rețină pe Niculae Bădălău, vicepreședintele Curții de Conturi a României, după mai multe de audieri la sediul instituției anticorupție. Politicianul este acuzat de trafic de influenţă. Dosarul, spun procurorii DNA, ar fi fost declanșat după denunțul unui edil local din județul Giurgiu. Bădălău l-ar fi obligat pe respectivul primar să cadă de acord asupra unui contract preferențial în valoare de peste șapte milioane de lei.
Documentul ar fi trebuit să fie alocat unei firme pe care o patrona cineva din familia vicepreședintelui Curții de Conturi. Atât denunțătorul, cât și acuzatul fuseseră colegi în PSD.
„Afectează grav credibilitatea instituției”
Acum, Partidul Social Democrat îi solicită lui Niculae Bădălău să îşi dea demisia din funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi, după ce acesta a fost reţinut de DNA, pentru 24 de ore, într-un dosar de dare de mită şi trafic de influenţă.
„PSD consideră că, în contextul în care DNA a început o anchetă penală și a dispus reținerea domnului Niculae Bădălău, acesta nu își mai poate continua activitatea la Curtea de Conturi a României. Prezența sa în această funcție ar afecta grav credibilitatea instituției. De aceea, demisia sa ar reprezenta cea mai bună cale pentru protejarea imaginii unei instituții fundamentale a statului român”, transmite PSD.
DNA face acuzații grave
Potrivit DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea, începând cu ziua de duminică, a lui Niculae Bădălău, la data faptelor consilier în cadrul Curţii de Conturi a României şi vicepreşedintele Autorităţii de Audit din cadrul aceleiaşi instituţii, pentru comiterea infracţiunilor de dare de mită, în formă continuată, şi trafic de influenţă.
„În datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…, estimat la valoarea de 7.071.925 de lei fără TVA, unei societăți administrate de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă”, au explicat procurorii DNA.