Rata la un apartament în 2023, o lovitură majoră pentru orice român. Cât plătești pe o locuință din salariul mediu net

de: Alexandru Puiu
31 08. 2023

Niciodată nu a fost mai scump să-ți permiți un apartament în România, decât în 2023. Prețurile au explodat în ultimii ani și, deși numărul tranzacțiilor s-a prăbușit, este improbabil să se ieftinească.

În acest context, pentru a-ți permite un apartament cu o suprafață utilă de 50 de metri în București, în baza unui credit ipotecar, plătești 58% din salariul mediu net la nivel național pe rată. Valoarea este în scădere de la 64% în ianuarie, conform unei analize realizat de SVN România.

Câți români își mai permit un credit ipotecar în România

În prima jumătate a acestui an, valoarea creditelor ipotecare acordate pe meleaguri mioritice a gravitat în jurul valorii de 2,5 miliarde de euro, o cifră în creștere cu 10,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform SVN Romania | Credit & Financial Solutions.

Lăsând la o parte refinanțările, care ar reprezenta cam 25% din totalul creditelor ipotecare noi acordate în primul semestru din 2023, în realitate, volumul total al creditelor a înregistrat o scădere cu aproximativ 15% față de perioada similară din 2022. Așa s-a ajuns în situația în care nu mai puțin de 59,5% dintre locuințele vândute în România în primul semestru s-au cumpărat cu cash, bani reali, resurse proprii, fără credite, după cum atrage atenția Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară citată de Economedia.ro.

De partea cealaltă a baricadei, tranzacțiile imobiliare bazate pe un credit ipotecar în primele șase luni ale anului în curs au totalizat 40,5%, cu o mențiune importantă. Proporţia este în realitate mai redusă, ţinând cont că totalul ipotecilor intabulate în perioada amintită include şi creditele de consum cu ipotecă şi refinanţările ipotecare. Dacă ne uităm doar la București și Ilfov, achizițiile de locuințe din fonduri proprii au fost de peste 52,5%.

”Piaţa ipotecară din România a trecut cu bine peste cea mai dificilă perioadă din ultimii ani, fără a se înregistra o creştere a ratei creditelor neperformante. Dobânzile, în special cele fixe, urmează deja o tendinţă de scădere, mai multe instituţii financiare fiind într-o  competiţie acerbă pe segmentul de dobânzi fixe mai mici de 6%, ceea ce a dus la o revigorare a cererii.  În plus, nivelurile actuale de dobânzi sunt mai mici decât valoarea IRCC, ceea ce denotă o încredere ridicată în evoluţia pieţei şi a solvabilităţii generale a potenţialilor clienţi, iar următoarea perioadă va aduce noi scăderi de dobânzi”, a comentat Alexandru Rădulescu, managing partner SVN Romania | Credit & Financial Solutions.