28 aug. 2023 | 12:57

E mai greu să-ți cumperi o casă decât în 1984: piața imobiliară e rămas doar pentru bogați

ACTUALITATE
E mai greu să-ți cumperi o casă decât în 1984: piața imobiliară e rămas doar pentru bogați

În toată lumea, inflația și criza costului vieții fac ravagii, oamenii având un acces tot mai restrâns la piețe precum cea imobiliară. Cu veniturile și bugetele supuse unor presiuni uriașe, nu e de mirare că piața de real estate este tot mai puțin accesibilă omului de rând.

Cu toții resimțim în ultima perioadă cât de dificil a ajuns să poți să-ți acoperi cheltuielile de bază, de la o lună la alta. Salariile și pensiile au ajuns să fie insuficiente și neputincioase în fața valurilor agresive de scumpiri, iar această problemă nu e resimțită doar în România. În general, din România, în UE și chiar și peste ocean, familiilor le este mai dificil astăzi să-și organizeze bugetul, iar dificultăți semnificative apar și când vor să-și cumpere o locuință.

Era mai ușor să-ți cumperi propria casă înainte. Acum, doar cine are bani mulți mai poate visa, restul rămân în chirie

O analiză de peste Ocean, dar deosebit de relevantă la nivel general, inclusiv pentru noi, arată faptul că accesibilitatea locuințelor este la cel mai redus nivel din 1984.

Piața imobiliară din Statele Unite se confruntă cu o scumpire și la fel ca în cazul României, dobânzile sunt extrem de piperate, fiindcă banca lor federală a fost nevoită să majoreze dobânda, ca să lupte cu inflația, la fel cum a procedat Banca Națională a României. Efectul s-a simțit în mod direct în creditare. Banii s-au scumpit, ratele în desfășurare au crescut. Doar în ultimele câteva săptămâni, prețurile locuințelor din SUA au crescut pentru prima dată în câteva luni, iar rata ipotecară fixă ​​pe 30 de ani a atins un maxim din ultimii 22 de ani de 7,23%.

La noi, analizele indică faptul că piața e relativ stabilă din perspectiva prețurilor, însă costurile rămân ridicate pentru cine dorește să cumpere o locuință, proprietarii menținându-și în continuare așteptările mari, în timp ce finanțarea prin bancă a devenit mai scumpă și mai inaccesibilă, fiind înăsprite condițiile de creditare, pe fondul unei politici monetare mai agresive purtate de BNR în lupta sa cu valul inflaționist.

În prezent, 38,6% din venitul mediu al gospodăriei este necesar pentru a efectua plata lunară pentru achiziția medie a locuinței, ceea ce face ca locuința să fie cea mai puțin accesibilă din 1984, potrivit Black Knight

Andy Walden, vicepreședinte pentru cercetare și strategie de întreprindere la Black Knight, e de părere că doar un cumul de factori ar fi capabili să schimbe situația în favoarea cumpărătorilor. De exemplu, vorbim despre faptul că ar fi nevoie de o combinație de până la 28% de scădere a prețurilor locuințelor, o reducere de peste 4% a ratelor ipotecare pe 30 de ani sau o creștere de până la 60% a veniturilor medii ale gospodăriilor.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele