Raportul Agenției Europene de Mediu. Topul celor mai poluate orașe din România

de: Mihnea Talau
09 06. 2023

În multe orașe europene, poluarea aerului prezintă încă riscuri pentru sănătate, în ciuda politicilor de reducere a poluării atmosferice au dus la îmbunătățirea calității aerului în ultimele trei decenii. Potrivit ultimului raport al Agenției Europene de Mediu, orașele sunt clasificate de la cel mai curat oraș la cel mai poluat, pe baza nivelurilor medii de particule fine, sau PM 2,5, din ultimii doi ani calendaristici.

Particulele fine sunt poluanții atmosferici cu cel mai mare impact asupra sănătății în ceea ce privește decesele premature și bolile.

Trebuie spus că o proporție semnificativă din populația urbană a Europei trăiește în orașe în care standardele UE de calitate a aerului pentru protecția sănătății umane sunt depășite în mod regulat. Și în România, situația este identică.

Cele mai poluate orașe din România

Analizele întreprinse au stabilit și care este situația în România și care sunt orașele cele mai poluate.

În România, spre exemplu, Craiova a fost cel mai afectat oraș în ceea ce privește expunerea la particulele PM 2,5, deoarece a înregistrat o medie de 21,25 micrograme/m3, în timp ce cea mai curată zonă a fost cea din jurul Constanței, unde s-au înregistrat 11 micrograme/m3.

Bucureștiul stă cel mai prost când vine vorba de nivelul de poluare cu NO2, orașul înregistrând 26,922 micrograme/m3 de aer, cel mai curat oraș din țară fiind Piatra Neamț, cu 11,994 micrograme/m3 de aer, se arată în studiu, potrivit stirileprotv.ro.

În ceea ce privește numărul de decese, cei doi poluanți au făcut 1.740 de victime în București, unde s-a înregistrat cea mai mare rată de mortalitate din România, urmată de Călărași, unde s-au înregistrat 1.590 de decese, potrivit cercetătorilor.

Tulcea este orașul inclus în raportul din România care are cea mai mică rată a deceselor din 2019 cauzate de particulele fine și dioxidul de azot, 30 de persoane pierzându-și viața ca urmare a expunerii la aceste substanțe.

Când vine vorba de rata de deces, Bucureștiul nu mai este orașul de top, întrucât puțin peste 90 de decese la 100.000 de cetățeni au fost legate de expunerea la cei doi poluanți.

În schimb, Craiova este orașul cu cea mai mare rată a mortalității, cu 104,65 decese la 100.000 de persoane.

Constanța are cea mai mică rată a mortalității, cu 44,41 de vieți revendicate la 100.000 de locuitori, urmată de Tulcea, cu 63,27 decese la 100.000 de persoane, conform green.start-up.

Principale cauze ale poluării

Degradarea mediului sau poluarea cuprinde alterarea calităților mediului înconjurător, până la starea de incompatibilitate cu desfășurarea normală a procesului metabolic din organismele vii.

Orice material sau substanță introdusă artificial în biosferă, sau care există în condiții naturale și provoacă modificări negative ale calității mediului, este un poluant.

Printre factorii poluanți cităm: substanțe radioactive, chimice (DDT, Pb, Cd, Hg), reziduri petroliere industriale și de altă natură, care alterează calitatea apelor, rezidurile canalelor de scurgere, diverse reziduri organice, detergenți sintetici, provenite din activitatea casnică și industrială, apoi utilizarea pesticidelor remanente, organoclorate, „smogul”, folosirea irațională a îngrășămintelor chimice cu împrăștierea pe sol a rezidurilor menajere, de origine animală în cantități excesive și stropirea plantelor cu ape reziduale, impurificate, provenite de la diverse industrii.