Rămân fără bani românii din Germania. Nu mai pune nimeni 1.000 de euro deoparte lunar

de: Alexandru Puiu
21 08. 2023

Ani la rând, Germania a fost văzută de către lucrătorii români drept tărâmul făgăduinței absolute, locul în care mergeai să lucrezi și, fără pregătire sau experiență, reușeai să economisești bani frumoși lunar, cu ajutorul cărora să-și clădești un viitor mai bun. Din păcate, aceste vremuri au apus.

Românii din Germania alcătuiesc una dintre cele mai mari comunități de străini, dar e posibil ca lucrurile să se schimbe în curând.

Economia Germaniei se clatină și, deși este cea mai puternică țară din Europa la ora actuală, supranumită și tigrul economic al regiunii, țara urmează să aibă probleme serioase, numeroase sectoare de activitate urmând să fie afectate. Pe cale de consecință, unele efecte negative se vor resimți și asupra angajaților respectivi.

Viața în Germania nu mai e ce-a fost. Nu se mai fac bani așa ușor, trăiești ca să mănânci și să plătești chiria

Conform celui mai recent raport al Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), perspectivele economice pentru țară sunt presărate cu îngrijorare, lipsă de predictibilitate și pericole la tot pasul.

Instituția transmite că în cel de-al treilea trimestru al acestui an cea mai puternică economie din Europa va stagna.

Pericolele ce pun la pământ economia nemților vin din mai multe direcții, transmit analiștii. Cele mai mari probleme ar fi cauzate de faptul că partenerul economic principal al Germaniei, China, are la rândul său probleme de natură economică pe plan intern. De altfel, criza energetică a fost deosebit de puternică în Germania și efectele sale încă se simt în costul de producție.

Nu în ultimul rând, economiștii care comentează în termeni destul de duri perspectiva economică a țării vorbesc și despre creşterea costurilor de împrumut.

E de așteptat ca străinii care muncesc aici, implicit români, să deconteze o parte din dificultățile economice resimțite la nivelul economiei în general. Posibil ca unele companii să fie nevoite să facă restructurări, ca să reducă din costuri, ceea ce ar putea însemna o creștere a șomajului în țară, dar și faptul că numeroși oameni riscă să rămână astfel fără pâinea de pus zilnic pe masă. Acea mie de euro pentru care mulți mergeau să muncească în Germania, ca să o economisească, a devenit deja iluzorie, de când și-n Germania criza costului vieții pune mare presiune pe bugetele familiilor și celor ce sunt plecați singuri acolo la muncă. Traiul e tot mai scump, iar economiile sunt tot mai reduse.