Putin promite că va afla cine a aruncat în aer Nord Stream. Anunț de ultimă oră pentru Occident

de: Cătălina Burghelea
27 03. 2023

Kremlinul a dat asigurări, luni, că Rusia va stabili ce stat sau ce țări s-au aflat în spatele exploziilor care au avariat gazoductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică, în toamna anului trecut. De asemenea, a spus că va face tot posibilul pentru a opri ceea ce Moscova numeşte eforturile occidentale de „a acoperi” ce s-a întâmplat.

Rusia, anunț despre avariile Nord Stream

Uriașele conducte de gaze, care leagă Federația Rusă şi Germania prin Marea Baltică, au fost lovite de explozii misterioase în septembrie, Kremlinul acuzând un act de terorism.

Preşedintele rus Vladimir Putin consideră că Statele Unite s-au aflat în spatele avariilor, o idee pe care Washingtonul a respins-o. Tot astăzi, un diplomat rus a declarat că Moscova ar putea încerca să obţină despăgubiri pentru daunele Nord Stream, dar nu a menţionat de la cine, scrie Reuters. Dmitri Birichevski a dezvăluit că Rusia intenționează să insiste asupra unei anchete internaționale cuprinzătoare și deschise.

„Nu excludem ridicarea problemei despăgubirii pentru daune, ca urmare a exploziei gazoductelor Nord Stream”, a transmis șeful departamentului de cooperare economică al Ministerului rus de Externe într-un interviu acordat agenției RIA Novosti.

Acuzații pentru Occident

El a adăugat că țările occidentale se opun unui proiect de rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU, pregătit de Rusia, care îndeamnă la o investigație internațională independentă a avariilor Nord Stream.

„În ciuda acestui fapt, intenționăm să continuăm să insistăm asupra unei investigații internaționale cuprinzătoare și deschise, cu participarea obligatorie a reprezentanților ruși”, a relatat el.

Gazoductele Nord Stream erau destinate să aducă gaz rusesc în Germania, deși, de la invadarea Ucrainei de către Moscova, Berlinul a luat măsuri pentru a-și reduce dependența de hidrocarburile rusești.

Omul lui Putin susține că Moscova va stabili cine s-a aflat în spatele exploziilor

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a promis că Rusia va stabili cine s-a aflat în spatele exploziilor înainte de a cere orice despăgubire: „Deocamdată, datele indică faptul că un act de sabotaj la scară atât de mare și un atac terorist împotriva infrastructurii critice nu ar fi putut fi realizate fără participarea statului și a serviciilor speciale ale statului. Vedeți că țările occidentale iau toate măsurile posibile pentru a acoperi această problemă”.