14 mart. 2023 | 15:50

Nava folosită de sabotori la atacul asupra Nord Stream a fost identificată. Unde se află acum

ULTIMA ORĂ
Nava folosită de sabotori la atacul asupra Nord Stream a fost identificată. Unde se află acum

Vasul folosit de sabotorii care au scos din funcțiune gazoductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică, în toamna anului trecut, a fost identificat de presa germană. Revista Der Spiegel susține că este vorba despre ambarcațiunea cu vele „Andromeda”, care ar fi percheziționată de autorități în luna ianuarie, în legătură cu exploziile din septembrie 2022.

Nava folosită de sabotori la exploziile Nord Stream, depistată de presa germană

Parchetul general din Germania a confirmat, săptămâna trecută, că a controlat o navă, fără a o numi. Însă, potrivit jurnaliștilor de la Der Spiegel, „Andromeda” este vasul cu care un echipaj format din șase persoane a navigat spre zona în care s-au produs exploziile submarine din Marea Baltică. Ambarcațiunea măsoară 13 metri lungime și patru metri lățime. Aceeași sursă menționată anterior spune că nava se află pe promontoriul Bug din insula germană Rügen.

Se fac cercetări și în Danemarca

Între timp, investigația despre avariile produse la gazoductele Nord Stream, construite pentru livrarea de gaze rusești în Europa, a ajuns și în Danemarca. Søren Thiim Andersen, un oficial local de pe insula Christiansø, a dezvăluit că anchetatorii au căutat în sistemul de rezervări online al portului insular.

„Am fost contactați de poliția daneză în decembrie, în legătură cu bărcile care au venit în port. Nu știu dacă poliția a găsit ceea ce căuta”, a relatat el pentru CNN.

Christiansø se află la 20 de kilometri nord-est de insula daneză Bornholm, situată în apropiere de locul în care s-au produs exploziile în Marea Baltică. Deocamdată, în lipsa unei concluzii oficiale, misterul persistă în privința vinovaților pentru sabotajul din septembrie anul trecut. Ambele conducte erau închise în momentul atacului.

Un grup pro-ucrainean ar fi aruncat în aer gazoductele din Marea Baltică

Recent, publicația americană The New York Times a precizat că există informații conform cărora un grup pro-ucrainean s-ar fi aflat în spatele avariilor, dar Kievul a negat orice implicare. Inclusiv președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins acuzațiile, afirmând că „Ucraina se luptă nu doar cu Rusia, ci și cu oameni fără scrupule”.

„Nu avem nimic de-a face cu asta. Astăzi, Ucraina se luptă nu doar cu țara ocupantă, ci și cu oameni care sunt interesați doar de profit, când afacerile lor au avut de suferit din cauza sancțiunilor puternice sau a scăderii comerțului cu statul terorist”, a acuzat Zelenski.

În opinia liderului de la Kiev, apariţia unor asemenea „dezinformări” ar putea avea ca scop „încetinirea ajutorului oferit Ucrainei” de statele occidentale în războiul cu rușii.