”Publicitate electorală” descoperită în Pompeii. Ce s-a găsit într-o casă din orașul distrus de Vezuviu acum aproape 2000 de ani
O descoperire arheologică inedită a fost făcută într-o casă din anticul oraș roman Pompeii, distrus în anul 79 de erupția vulcanului Vezuviu. Și în acele vremuri exista publicitate electorală făcută în scop politic, dar este pentru prima oară când astfel de mesaje sunt găsite în interiorul unei locuințe.
”Publicitate electorală” de acum 2000 de ani
Arheologii au descoperit inscripții politice, făcute în scop de publicitate electorală, în interiorul unei case din Pompeii. Inscripții de acest fel, scrijelite, apoi pictate cu culoare purpurie, au mai fost găsite în orașul distrus de erupția vulcanului Vezuviu în anul 79 d.Hr., dar numai pe pereții exteriori ai locuințelor și magazinelor din antica așezare.
Acum, însă, este vorba de prima astfel de inscripție găsită în interiorul unei case, ceea ce dă o imagine și mai completă asupra vieții de zi cu zi din Pompeii.
Descoperirea a fost făcută în aceeași casă în care, cu câteva luni în urmă, au mai fost găsite fresce ce reprezentau diverse tipuri de paste, focaccia și vin.
Noile săpături au fost făcute cu scopul unei protecții mai bune a caselor și magazinelor de-a lungul Via di Nola din localitatea romană îngropată cândva de erupția Vezuviului.
Ce s-a mai găsit în casa din Pompeii
Inscripțiile au fost făcute în interiorul unui Lararium, un sanctuar dedicat zeităților romane Lares, „îngerii” păzitori ai unei gospodării din acea vreme, în fața altarului căruia membrii familiei practicau ritualuri zilnice.
Bărbatul al cărui nume se regăsește pe publicitatea electorală a vremii era Aulus Rustius Verus, care candida pentru postul de edil, un magistrat roman ce era însărcinat cu lucrările publice, clădirile, drumurile și, firește, nelipsitele jocuri.
Citește și: Descoperirea fascinantă de la Pompeii: ce au găsit arheologii sub ruine
Rustius Verus era deja cunoscut istoricilor, el fiind, în deceniul de dinaintea catastrofei naturale, unul dintre cei doi duumviri, cea mai înaltă poziție politică din oraș, celălalt fiind Giulio Polibio.
„Vă îndemn să votați pentru Aulus Rustio Vero, candidat pentru postul de edil, un bărbat care merită această funcție de stat”, era mesajul dintr-una dintre inscripții, în traducerea realizată de IFLScience.
„Publicitate electorală” la limita corupției
Totuși, casa nu-i aparținea lui Rustio Vero, ci, cel mai probabil, unui suporter de-ai acestuia sau unui prieten. Locuința adăpostea, de asemenea, o brutărie dotată cu un cuptor foarte mare.
Prezența acesteia în clădirea cu mesaje politice sugerează un posibil „negoț cu voturi” – nu tocmai un act de corupție, ci, mai degrabă, o alianță strategică între politician și deținătorii brutăriei.
Citește și: Ce s-a ales de oamenii din Pompei care au supraviețuit erupției Muntelui Vezuviu
„Edilii și brutarii colaborau la limita legalității”, a spus profesorul Maria Chiara Scappaticcio, de la Universitatea Federico II, într-o declarație.
„Și se pare că A. Rustius Verus a înțeles chiar de la început, la fel ca Giulio Polibio, când încă se lupta să fie ales edil, că viața majorității votanților se baza pe pâine”, a adăugat Scappaticcio.