Profeția lui Bill Gates despre inteligența artificială și săptămâna de lucru. Cum vom ajunge să lucrăm doar trei zile, în loc de cinci
Din poziția de co-fondator Microsoft, Bill Gates înțelege foarte bine tehnologiile avansate și, mai ales, modul în care acestea ajung să ne influențeze viața de zi cu zi. Deși a venit în trecut cu mai multe avertismente pe marginea inteligenței artificiale, acum vine cu o previziune semnificativ mai optimistă.
În urmă cu câteva zile, Bill Gates a fost prezent în podcastul lui Trevor Noah, intitulat What Now. În forma integrală, îl poți asculta mai jos pe Spotify. În perioada următoarea va fi probabil disponibil și pe YouTube. Lista subiectelor surprinse a inclus modul în care tehnologia progresează în 2023 și, mai ales, cum arată viitorul dominat de algoritmi de inteligență artificială.
Inteligența artificială nu va înlocui oamenii, dar va schimba umanitatea
În mod previzibil, Bill Gates a conștientizat că tehnologia progresează foarte rapid, dar, în opinia sa, inteligența artificială nu va înlocui oamenii. În schimb, ne va schimba viața în alte feluri. Deși mulți sunt de părere că inteligența artificială înlocuiește foarte multe locuri de muncă, o tranziție fără consecințe dezastruoase pentru piața muncii este posibilă, cu ajutorul unei reglementări stricte din partea guvernelor.
În condiții ideale, ar putea duce la mult mai puțină muncă fizică și, implicit, mai puțin riscantă pentru oameni. ”Dacă vom ajunge la un moment dat într-o societate în care trebuie să lucrezi doar trei zile pe săptămână, probabil că este în regulă.”, a prezis în mod fascinant Bill Gates.
Citește și: Investiția lui Bill Gates la care nu se aștepta nimeni, în Europa. Ce a cumpărat cu 2,2 miliarde de dolari
Partea pozitivă a tranziției la inteligență artificială
Pe parcursul interviului de aproximativ 45 de minute cu Trevor Noah, Bill Gates a insistat pe aspectele și potențialul pozitiv al AI. El a descris o lume în care mașinile și roboții se vor ocupa de aspecte precum producția de mâncare. Și-a exprimat entuziasmul pe marginea abilității AI-ului de a îmbunătăți productivitatea într-o varietate importantă de sectoare, precum programare, testare și sănătate.
În trecut, Gates nu a fost neapărat sceptic la AI, dar, cu siguranță, a ținut să discute riscurile asociate cu îmbrățișarea inteligenței artificiale fără niciun fel de reglementări sau reguli. În plus, a conștientizat potențialul utilizării acestor instrumente AI pentru dezinformare, deepfake, amenințări de securitate și, desigur, schimbări majore în piața muncii și sectorul educațional.