Profeția controversată a lui Elon Musk despre schimbările climatice. Despre ce ar trebui să ne îngrijorăm în viitor, de fapt

de: Alexandru Puiu
18 12. 2023

Deși este un ecologist convins și și-a construit o întreagă carieră în jurul adopției de mașini electrice la scară globală, Elon Musk are niște opinii destul de controversate atunci când vine vorba de amenințarea încălzirii globale și a schimbărilor climatice.

În urmă cu câteva zile, Elon Musk a fost prezent la adunarea politică de dreapta a partidului Frații Italiei. Aceasta este gruparea premierului italian Giorgia Meloni. În acel context, a insistat pe faptul că „alarmismul legat de schimbările climatice este exagerat pe termen scurt”, subliniind că mișcarea ecologistă ar fi putut merge prea departe, diminuând încrederea oamenilor în viitor. Cel mai bogat om din lume este de părere că petrolul și gazele nu trebuie demonizate. În același context a atras atenția asupra unei probleme mult mai urgente.

Afirmațiile au fost făcute în contextul concluziilor de la summitul climatic COP28 desfășurat în această lună, unde reprezentanții a aproximativ 200 de țări au ajuns la un consens legat de reducerea consumului global de combustibili fosili, în speranța prevenirii sau reducerii efectelor schimbărilor climatice. Dintr-un punct de vedere, evenimentul a marcat începutul sfârșitului pentru era petrolului.

Citește și: Milioane de mașini Tesla, chemate în fabrică. Problema autoturismelor lui Elon Musk, motiv important de îngrijorare

Elon Musk și problemele importante ale planetei

Fără să surprindă pe nimeni, Musk a insistat pe faptul că se consideră în continuare un ecologist, iar importanța reducerii emisiilor de miliarde de tone de carbon în atmosferă nu trebuie neglijată. A admis și că, în opina lui, cauza principală este arderea combustibililor fosili. Cu toate acestea, ”Nu ar trebui să demonizăm petrolul și gazele pe termen mediu”, a adăugat miliardarul.

În ceea ce privește problemele care i se par cu adevărat urgent, acestea țin de natalitatea negativă în țări dezvoltate, precum Italia. Întrebat dacă va face investiții în regiune, miliardarul a spus că este îngrijorat de scăderea natalității din această țară.

“Cred că Italia este un loc grozav pentru investiții, dar vreau să subliniez că sunt îngrijorat de rata scăzută a natalității. Dacă forța de muncă scade, atunci cine va lucra în țară?”, a spus el. El a cerut guvernului italian să creeze stimulente pentru ca familiile să aibă mai mulți copii, adăugând că o țară nu se poate baza doar pe fluxurile de imigranți pentru a umple golul.

Citește și: Elon Musk a lansat Optimus Gen 2, după ce s-a făcut de râs cu primul prototip. Ce știe să facă noul robot de la Tesla, de fapt

Planul italienilor pentru încurajarea natalității

Nu mai puțin de un miliarde de euro din bugetul de anul viitor a fost alocat pentru a aborda criza demografică a țării, având în vedere dezastrul din acest domeniu în peninsulă. Ca referință, 2022 a fost al 14-lea an consecutiv în care nașterile au scăzut și au fost cele mai mici de la unificarea țării de la 1861.