Primul transplant de inimă din lume: Povestea medicului care a schimbat vieți, chiar și în România [VIDEO]

de: Iulia Kelt
29 12. 2023

Primei intervenție chirurgicală de acest fel a marcat un punct de cotitură în medicina modernă, iar dr. Barnard și echipa sa au realizat primul transplant de inimă din lume, schimbând absolut tot ceea ce se știa despre bolile cardiace.

În cadrul acestei operații pionierat, un pacient grav bolnav de inimă a primit o altă inimă, deschizând astfel drumul unei noi era în domeniul medical.

Primul transplant de inimă din lume

Operația a avut loc la Spitalul Groote Schuur din Cape Town, Africa de Sud. Pacientul, Louis Washkansky, în vârstă de 54 de ani, suferea de diabet și de grave probleme cardiace, fiindu-i pusă în pericol viața.

Decizia de a realiza acest transplant era vitală pentru pacientul care, conștient fiind că altfel ar fi murit, a acceptat acest pas. Inima, provenită de la Denise Darwall, o tânără care își pierduse viața într-un accident de mașină din Cape Town, a devenit speranța de viață a lui Washkansky.

Chiar dacă pacientul a început să trăiască independent de aparate cu noua inimă, progresele în medicină nu au fost încă suficiente pentru a anticipa și a preveni complicațiile care au apărut.

Washkansky a făcut pneumonie, care din nefericire a dus la încheierea tragică a vieții sale la doar 18 zile după operație. Această complicație nu avea legătură cu succesul procedurii chirurgicale, ci cu vulnerabilitatea imunitară indusă de medicamentele postoperatorii.

Următorul pacient al dr. Barnard care a primit o inimă nouă a trăit 19 luni, demonstrând o îmbunătățire semnificativă în terapia și supraviețuirea post-transplant.

Pentru Barnard, medicina cardiacă a devenit o chemare datorită tragediei personale, moartea la vârsta de cinci ani a fratelui său, din cauza unei afecțiuni cardiace grave.

Vezi și: Miliardarul care și-a donat toată averea săracilor. Cine e filantropul de la care toți românii cumpărau produse

Christiaan Barnard

Medicul a salvat și români

O mamă din Brăila, profesoara Cecilia Samrghitean, a căutat salvarea pentru fiul său Horia la medicul Barbard. Băiatul suferea de tetralogia Fallot, o afecțiune cardiacă gravă, cunoscută sub numele de „Boala Albastră”.

Însă, în acel moment, România era o țară socialistă, iar costurile unei operații în străinătate erau prohibitive pentru un cetățean obișnuit.

Prin intervenția salvatoare a ministrului agriculturii, Angelo Miculescu, și a lui Iosif Banc, membru în CC al PCR, Cecilia a primit sprijinul necesar pentru a ajunge la Christiaan Barnard, reputatul chirurg cardiac din Africa de Sud. Cu toate obstacolele, în aprilie 1970, Horia a fost salvat, marcând o victorie în Războiul Rece.

Operația a fost o luptă dificilă pentru medicul Barnard, care inițial a suspectat intenții ascunse în trimiterea pacientului, dat fiind contextul politic al acelor vremuri. Horia a supraviețuit călătoriei și operației delicate.

Cu toate acestea, autoritățile române au încercat să rupe legăturile familiei cu Africa de Sud, iar medicul nu a mai putut să afle cum a evoluat cazul lui Horia. Grigore Săftoiu, veteran de război, povestește, la rândul său, despre ajutorul primit din partea Elenei Ceaușescu pentru ca fiica sa să fie operată în Africa de Sud.

Vezi și: „Îngerul copiilor”, medicul care s-a pus în slujba binelui. Povestea lui Alexandru Pesamosca, pediatrul care n-a avut nevoie de medalii, mașini și vile