Primul embrion de șoarece crescut în spațiu: Cum s-a adaptat la lipsa gravitației

de: Iulia Kelt
31 10. 2023

Pentru ca omenirea să se extindă în spațiul cosmic, trebuie să știm cum se va întâmpla reproducerea și gestația în microgravitație.

Vezi și: Ultimul trend al călătoriilor în spațiu: „baloanele spațiale” de lux

Embrionii de șoarece o duc „bine-mersi” în spațiu

Cercetări recente încep să pună la îndoială ignoranța noastră cu privire la acest subiect, un experiment recent efectuat pe Stația Spațială Internațională (ISS) arată că embrionii pot crește în microgravitație fără efecte adverse.

Embrionii în cauză sunt de șoarece și au fost trimiși la ISS în august 2021 ca celule fecundate congelate. În timp ce se aflau la ISS, au fost dezghețați și menținuți într-un cadru special, la temperatura corpului.

Pe parcursul a patru zile, zigoții au fost lăsați să crească și să se dezvolte, devenind blastociste, ansamblul de celule care ar dezvolta în mod normal un fetus și o placenta.

Pe stația spațială exista și o mostră martor care a fost plasată într-o centrifugă pentru a simula gravitația artificială similară Pământului.

Stadiile de dezvoltare au fost aceleași pentru toate cele trei setări, dar rata de supraviețuire a fost semnificativ mai mică în spațiu în comparație cu Pământul.

În trecut, cercetătorii au demonstrat, de asemenea la șoareci, că mersul în spațiu nu a afectat fertilitatea șoarecilor de sex masculin sau sănătatea urmașilor pe care i-au conceput la întoarcerea pe Pământ.

Vezi și: Astronautul care a stat un an întreg în spațiu. Ce regretă și ce vrea să facă la întoarcerea acasă. „Dacă aș fi știut, aș fi refuzat”

Tranziția de la șoarece la om, încă imposibilă

Această nouă lucrare este prima care arată că embrionii de mamifere pot să se dezvolte sănătos în microgravitație.

Rezultatele sunt intrigante, dar trecerea de la stadiul de blastocist la o sarcină viabilă necesită mai mulți pași.

Un experiment cu naveta spațială a ținut șoareci gestanți timp de mai multe zile în microgravitație și asta a dus la apariția unor complicații de sănătate la unii dintre urmași, dar a arătat că nu este imposibil să ai pui sănătoși de șoareci care s-au dezvoltat parțial în spațiu.

Vezi și: 10 proiecte pentru viața oamenilor în spațiu. Când vor fi operaționale, ce pericole trebuie să depășească