Premierul României ucis mișelește de legionari: I. G. Duca, liberalul care s-a opus restauraţiei carliste putea rescrie istoria VIDEO

de: Ozana Mazilu
21 03. 2023

Jocurile politice s-au dus dintotdeauna, ca și-n ziua de azi. Uneori, până la vărsare de sânge. Ion Gheorghe Duca, adesea I. G. Duca sau Ion G. Duca s-a născut pe 20 decembrie 1879, în București. A fost un om politic liberal român. A fost inițiat în francmasonerie, când se afla la studii în Franța.

A deținut funcțiile de ministru al Educației (1914-1918), ministru al Agriculturii (1919-1920), ministru al Afacerilor Externe (1922-1926), ministru al Afacerilor Interne (1927-1928), și cel de-al 35-lea prim-ministru al României între 14 noiembrie și 30 decembrie 1933.

Cariera sa politică s-a desfășurat în Partidul Naţional Liberal. S-a înscris în PNL în 1907 şi a candidat pentru un post de deputat la vârsta de 28 de ani. La 31 de ani ajungea ministru al Instrucţiunii Publice, facând parte din cabinetul premierului Ionel Brătianu.

În 1933, a fost asasinat de așa-numiții Nicadori, din cauza eforturilor sale de a stăvili Mișcarea Legionară. Așadar, Ion Gheorghe Duca a fost asasinat pe peronul gării din Sinaia, în 1933, la comanda legionarilor. Premierul a fost pus la pământ de cinci gloanţe trase de asasinii care călătoriseră în acelaşi tren cu el.

I. G. Duca a fost ucis în Sinaia, de către legionari

”Îmi este indiferent ce va fi cu persoana mea. Eram dator pentru salvarea ţării să fac ce am făcut. Am conştiinţa că mi-am îndeplinit datoria. Poate voi pieri. Dar ce importă? E riscul sarcinii de a guverna”, spunea premierul care a luat decizia istorică de a desfiinţa Garda de Fier.

Politicianul și-a menţinut atitudinea consecventă împotriva restauraţiei carliste, însă situaţia grea electorală în care se afla partidul său l-a determinat pe Duca să facă numeroase concesii şi să accepte colaborarea cu şeful statului.

Concepţia sa politică l-a îndemnat să lupte împotriva mişcărilor extremiste şi anarhice, iar înalta moralitate l-a îndemnat să critice vehement derapajul politic al regelui spre autoritarism. Acest fapt i-a adus, în cele din urmă, de fapt, sfârşitul tragic.

I. G. Duca, imagine din arhivă

Ca referință, ciocnirile dintre forţele de ordine şi legionari, care potrivit guvernului „urmărea schimbarea pe cale revoluţionară a ordinii legale în stat şi instaurarea unui regim social şi politic neconform Constituţiei şi Tratatelor de pace”, au dus la suprimarea presei legionare şi la arestarea unui mare număr de membri ai Gărzii de Fier.

În plus, pe 9 decembrie, Legiunea Arhanghelului Mihail a fost scoasă în afara legii, ceea ce îi punea pe legionari în faţa imposibilităţii de a mai participa la alegerile din acea lună. În campania electorală, ciocnirile dintre legionari şi forţele de ordine s-au înteţit, în urma schimburilor de focuri rezultând decesul a numeroşi legionari. De asemenea, Poliţia a făcut numeroase descinderi la domicilii şi sedii ale legionarilor, operând arestări.

În cele din urmă, alegerile au fost câştigate de PNL, însă numai două zile mai târziu, primul ministru este chemat la Sinaia pentru o întrevedere cu Carol al II-lea, sub pretextul destituirii guvernatorului Băncii Naţionale.

Așa că, I. G. Duca a plecat cu primul tren, fără să ştie că într-un vagon alăturat călătoreau asasinii săi. Întrevederea cu regele a durat două ore. La ora 21:30, premierul urca în automobil cu doctorul Constantinescu, spre gară. Asasinii se plimbaseră nestingheriţi toată ziua pe peronul din Sinaia. Nimeni nu i-a legitimat şi nu i-a întrebat cum îi cheamă. Trenul avea întârziere şi, anunţat, premierul a sosit în gară la orele 21.55. Automobilul care-l adusese opreşte la distanţă, iar Duca s-a îndreptat spre vagonul ministerial, fără a fi însoţit de cei opt poliţişti din gardă, pe care-i avea la Bucureşti.

Astfel, acesta i-a fost sfârșitul. Până la vagonul guvernamental mai avea câţiva paşi. Ar fi trebuit să intre prin biroul şefului de gară, dar cineva a uitat să-l anunţe. A urmat o explozie, un nor de fum, o simplă petardă aruncată în calea lui Duca. În panica momentului, legionarul Nicolae Constantinescu i-a pus o mană pe umăr şi apoi i-a tras o rafală de cinci gloanţe în cap.

Duca a murit pe loc. Avea 54 de ani. Cadavrul său a fost recuperat de pe peronul Gării Sinaia şi depus într-o cameră lângă anexele servitorilor din Castelul Peleş.

FOTO: Jecinci/Facebook