08 apr. 2022 | 16:26

Liberalii își aleg noul președinte, duminică. Nicolae Ciucă este singurul candidat

ULTIMA ORĂ
Liberalii își aleg noul președinte, duminică. Nicolae Ciucă este singurul candidat

Partidului Naţional Liberal va organiza, în cursul zilei de duminică, la Palatul Parlamentului, un congres extraordinar pentru a-şi alege noul preşedinte. Se pare că premierul Nicolae Ciucă este singurul candidat la această funcţie. Nicolae Ciucă şi-a depus candidatura la şefia partidului în cursul zilei de miercuri, adică în ultima zi în care se putea face acest lucru.

Nicolae Ciucă, singurul candidat pentru alegerile de duminică ale Partidului Naţional Liberal

Biroul Executiv al PNL a stabilit o derogare de la statutul partidului privind vechimea, astfel încât generalul Nicolae Ciucă să poată candida la funcţia de preşedinte. În plus, statutul partidului prevede că orice membru al PNL poate candida la funcţia de preşedinte dacă are o vechime de cel puţin cinci ani. Nicolae Ciucă s-a înscris în partid în octombrie 2020, potrivit Agerpres.

„Am decis să îmi depun moţiunea de candidatură pentru funcţia de preşedinte al PNL. Am decis să îmi asum această responsabilitate după o discuţie pe care am avut-o cu colegii şi în urma analizei pe care am făcut-o asupra întregii situaţii politice. PNL este cel mai mare partid de dreapta, are cei buni primari din ţară şi poate ajunge primul partid din România”, a declarat premierul Nicolae Ciucă imediat după depunerea candidaturii la şefia PNL.

Nicolae Ciucă are în vedere funcţia de preşedinte al PNL, candidând cu moţiunea intitulată „Uniţi pentru o Românie stabilă şi puternică”.

„Deciziile şi opţiunile politice rămân apanajul partidului, în timp ce aplicarea acestor decizii ţine de dinamica din coaliţie, de dezbaterile şi deciziile din interiorul organismelor de conducere ale marii coaliţii şi de opţiunile Guvernului şi ale prim-ministrului”, se arată în moţiunea lui Nicolae Ciucă.

În plus, acesta vorbeşte despre dezvoltare prin politicile publice ale PNL.

„Viaţa de partid trebuie să continue şi când partidul este la guvernare. Departamentele partidului trebuie să funcţioneze tot timpul, şi când suntem şi când nu suntem la guvernare. PNL nu trebuie să repete greşeala de a ignora nevoia continuării dezbaterii în interiorul partidului a proiectelor de politici publice de guvernare locală şi naţională.  Partidul trebuie să rămână racordat după alegeri la acest proces de formulare şi adaptare a politicilor executive şi a soluţiilor legislative.

Democraţia internă şi deschiderea trebuie să fie caracteristicile organizaţiilor de partid, precum şi respectarea regulilor şi a actelor statutare, care înseamnă respect pentru fiecare liberal. (…) Buna guvernare realizată de PNL presupune un proces continuu de selecţie şi de pregătire a celor ce vor reprezenta PNL în funcţiile numite sau alese.

Resursa umană de cadre va fi aşezată pe profesionalism şi pe meritocraţie. (…) Vom realiza periodic evaluări ale modului în care organizaţiile PNL respectă regulile de numire în funcţii publice”, găsim notat în moţiunea lui Nicolae Ciucă.