Premierul Nicolae Ciucă, despre comasarea alegerilor în 2024. Propunerea va fi dezbătută în Coaliție
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat, joi, după ședința BPN că specialiștii partidului analizează elementele de legalitate privind reducerea numărului de alegeri din 2024. Decizia s-ar baza pe un sondaj intern realizat de liberali, potrivit căruia 67% dintre cetățeni ar susține această variantă. Rămâne de văzut dacă această variantă va fi acceptată și de partenerii de coaliție, mai ales că UDMR anunța zilele trecute că și-ar dori mai degrabă alegeri anticipate.
„Dacă există posibilitatea legală ca numărul alegerilor să fie redus vom veni cu o propunere, vom discuta în coaliţie. Dacă nu se va găsi o soluţie vom derula patru rânduri de alegeri”, a declarat Nicolae Ciucă, joi, la finalul ședinței BPN, în Parlament.
Premierul Nicolae Ciucă a subliniat că varianta va fi analizată de specialiștii partidului. Acesta a mai arătat că organizarea a patru rânduri de alegeri într-un singur an ar da peste cap activitatea administrației locale și centrale.
„Într-o proporţie majoritară cetăţenii îşi doresc reducerea numărului de alegeri. Dacă ne uităm, anul viitor există patru runde de alegeri. Din experienţa anilor anteriori putem să desluşim cât se poate de simplu că practic activitatea concretă guvernamentală, administrativă centrală şi locală va fi ocupată cu realizarea alegerilor.
Totodată, premierul a anunțat că dacă nu se va găsi o soluție cu privire la comasarea alegerilor, acestea se vor desfășura în patru runde.
Comasarea alegerilor, propunerea anunțată de Bode
Precizările au venit după ce propunerea a fost prezentată azi în ședința BPN de Lucian Bode.
„Am decis împreună crearea unui grup de lucru care sa analizeze opțiunea comasării alegerilor locale cu cele generale. Patru rânduri de alegeri în 2024 sunt multe pentru cetățeni și înseamnă cheltuieli mari de la buget. Cu această propunere vom merge la partenerii noștri de coaliție”, a precizat ministrul de Interne.
Decizia s-ar baza pe un sondaj intern realizat de liberali, potrivit căruia 67% dintre cetățeni ar susține această variantă.
Totodată, în ședința BPN, prim-vicepreședintele PNL Dan Motreanu a prezentat un sondaj realizat la comanda partidului de INSCOP. Astfel, PSD ar avea 29%, PNL-21%, 17%- AUR și USR-12%.
În anul 2024 vom avea 4 rânduri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. PNL va merge cu această variantă în fața partenerilor de coaliție.
UDMR vrea anticipate. Ce spune PSD
Vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR, anunța la mijlocul lunii martie că, dacă ar decide singur, ar opta pentru alegeri anticipate, pentru că 2024 este un an de „stagnare” şi este necesară o majoritate stabilă la guvernare.
„Dacă eu aş fi cel care decide singur, eu aş face anticipate în acest an. Trebuie să fim de acord cu toţii, cei care formăm o majoritate, apoi trebuie să fie de acord şi preşedintele ţării, fiindcă fără el nu poţi să faci anticipate. Şi trebuie să explici în primul rând cetăţenilor. De ce aş face eu anticipate, dacă ar fi după mine? Anul 2024 este un an electoral. Se întâmplă foarte rar ca să avem toate alegerile într-un singur an – din mai, până în noiembrie”, spunea atunci Kelemen Hunor.
În schimb Marcel Ciolacu,liderul PSD, spunea, marți, că din perspectiva lui de om de stat, exclude alegerile anticipate, pentru că România are nevoie de stabilitate.
„Ca şi om de stat, din punctul meu de vedere este exclus să avem anticipate, deoarece România are nevoie de stabilitate, suntem într-o criză regională de securitate şi nu cred că România, Europa şi parteneriatul strategic pe care îl avem cu Statele Unite în acest moment îşi permit alegeri anticipate sau altfel de crize politice din România. Uitaţi-vă la ce se întâmplă la ţările din jur”, a transmis liderul PSD.
Legea comasării alegerilor din 2012, neconstituțională
În 2012 CCR a decis să declare neconstituțională o lege pentru care Guvernul Boc și-a asumat răspunderea în Parlament și care prevedea comasarea alegerilor locale și parlamentare.
În cadrul alegerilor locale din 2012, românii cu drept de vot care au domiciliul stabil în București au putut vota:
- consiliile locale de sector
- consiliul general al municipiului București
- primarii celor 6 sectoare
- primarul general al Capitalei
În cadrul alegerilor locale din 2012, care au avut loc pe 10 iunie, românii cu drept de vot care nu au domiciliul stabil în București au putut alege prin vot:
- primarii comunelor, orașelor și municipiilor;
- consilierii locali din comune, orașe și municipii;
- consilierii județeni din cele 41 de județe;
- președinții consiliilor județene.