Ce preferințe au românii în politică. Schimbări în ultimul sondaj: ce diferențe sunt între PSD și PNL

Ce preferințe au românii în politică. Schimbări în ultimul sondaj: ce diferențe sunt între PSD și PNL
PSD urcă în sondaje, iar PNL se chinuie să recâștige încrederea electoratului

După două guvernări liberale aproape eșuate, cu Ludovic Orban și Florin Cîțu premieri, astăzi România este condusă de o coaliție tripartită, PNL-PSD-UDMR. Mare parte din măsurile luate de actualul premieri, Nicolae Ciucă, par a mulțumi o anume parte a votanților PNL, dar noile sondaje dau PSD-ul lui Marcel Ciolacu posibil câștigător, în cazul în care mâine am avea alegeri parlamentare.

PSD urcă în sondaje, iar PNL se chinuie să recâștige încrederea electoratului

În ultimele săptămâni au avut loc mai multe evenimente în cadrul PNL, evenimente care ar putea destabiliza și-așa fragila colaborare cu PSD. Printr-o lovitură sub centură, Florin Cîțu avea să fie debarcat de la șefia partidului, la nici 7 luni de  învestire. În locul său, așa cum era de așteptat, și cu o susținere masivă, a venit Nicolae Ciucă, care a și anunțat care vor fi noile trasee politice pe care PNL va trebui să le adopte.

De cealaltă parte, Marcel Ciolacu stă foarte bine ca președinte al PSD, aici neexistând disensiuni în rândul echipei de conducere a partidului și membrii acestuia. Cele mai noi sondaje, cerute chiar de PNL, arată că PSD are un punctaj destul de mare, și anume 35% din electorat de partea sa. Următorul pe listă este PNL cu 23% din electorat și formațiunea extremistă condusă de George Simion, AUR, cu 12%.

AUR se subțiază, Liviu Dragnea se lamentează

În cazul AUR, în ultima vreme tot mai mulți susținători, care au plecat la drum inițial cu AUR, s-au retras din partid, ultimul fiind chiar consilierul personal al liderului AUR, George Simion. În același sondaj CURS, realizat în aceste zile, se mai arată cam care este procentul electoratului pentru partidul lui Liviu Dragnea, Alianţa pentru Patrie, dar şi cel al lui Ludovic Orban, Forţa Dreptei. Amândouă formațiunile au reușit să ajungă la un neverosimil prag de 1%.

Deși anunța cu surle și trâmbițe că va deveni unul din importantele partide din România, Liviu Dragnea se lamentează în aceste zile, pentru că nu mai este luat în seamă de nimeni. Nici Ludovic Orban nu e mai departe de asta, la fel și Pro România, fostul partid condus de Victor Ponta.

Victor Ponta s-a retras din politică, dar nu este exclus să se răzgândească, dacă va primi o ofertă tentantă din partea foștilor colegi de partid. Dar, va fi greu să reclădească pragul electoral din trecut, având în vedere că în 2020 a ieșit pe ușa din dos a politicii românești. Traian Băsescu, care are acum o groază de probleme, poate fi bucuros să audă că ar putea atinge pragul de 5% din electorat, dacă mâine am avea alegeri parlamentare, conform aceluiași sondaj CURS.