Premieră mondială în știință: Google dezvoltă un microscop alimentat cu inteligență artificială, pentru a ajuta medicii să detecteze cancerul

de: Ozana Mazilu
21 09. 2023

Google dezvoltă un microscop alimentat cu inteligență artificială pentru a ajuta medicii să detecteze cancerul. Departamentul Apărării a făcut echipă cu gigantul tehnologic pentru a construi instrumentul, conform companiei.

Google a creat un prototip de „microscop cu realitate mărită” (ARM), în colaborare cu Departamentul Apărării, care încorporează îmbunătățiri ale inteligenței artificiale pentru a suprapune indicatori vizuali, cum ar fi hărțile termice sau limitele obiectelor, în timp real. Adăugările AI ar face mai ușoară clasificarea probelor și identificarea prezenței celulelor canceroase sau agenților patogeni.

ARM a fost prezentat pentru prima dată public în 2018 și încă nu a fost folosit pentru a diagnostica pacienții. În prezent, există 13 prototipuri ale ARM, fiind încă necesare teste semnificative, înainte ca acesta să poată ajuta clinicienii de zi cu zi. Cu toate acestea, intenția este de a crea un sistem care să poată fi „retrofitat în microscoapele ușoare existente găsite în spitale și clinici”, potrivit Google. Microscoapele echipate cu ARM pot oferi apoi o varietate de feedback vizual, inclusiv text, săgeți, contururi, hărți termice sau animații, fiecare adaptat la obiective unice de evaluare.

Cum ajută Google medicina

Unitatea de inovare în domeniul apărării a Departamentului de Apărare a negociat acorduri cu Google care vor permite distribuirea ARM prin intermediul armatei, potrivit CNBC, cu speranța că ar putea fi disponibil pentru unii utilizatori guvernamentali în această toamnă. ARM este de așteptat să coste între 90.000 și 100.000 USD – probabil cu mult peste mijloacele furnizorilor locali de sănătate.

Nu este prima dată când Google Health se înclină spre investiții în instrumente bazate pe inteligență artificială, care nu numai că îmbunătățesc acuratețea diagnosticelor, ci și ajută la umplerea lacunelor în medicină, acolo unde există o disponibilitate limitată a personalului medical.

Gigantul tehnologic și-a propus să colaboreze cu startup-uri care investesc în AI pentru a „îmbunătăți asistența medicală” și se estimează că va fi investit peste 200 de miliarde de dolari în AI în ultimul deceniu, potrivit Reuters. Acest lucru este deosebit de demn de remarcat, având în vedere că Organizația Mondială a Sănătății prezice un deficit de 15 milioane de lucrători din domeniul sănătății la nivel mondial până în 2030.