Premieră în medicină. Pierderea vederii va putea fi prevenită cu ajutorul inteligenței artificiale

de: Ana Anițoiu
19 09. 2023

Pierderea vederii va putea fi prevenită cu ajutorul inteligenței artificiale, după ce a fost dezvoltat, în premieră în medicină, un model de bază AI în domeniul oftalmologiei, RETFound.

Acesta poate contribui la îmbunătăţirea diagnosticării unora dintre cele mai debilitante boli oculare, inclusiv retinopatia diabetică şi glaucomul, dar şi la prezicerea bolilor sistemice, cum ar fi Parkinson, AVC şi insuficienţa cardiacă. Identificarea problemelor generale de sănătate prin intermediul ochilor este o ştiinţă emergentă numită „oculomică”.

Cum va putea fi prevenită pierderea vederii cu ajutorul AI

Sistemul de inteligență artificială RETFound poate atât să depisteze bolile oculare ce amenință vederea, cât și să prezică starea generală de sănătate, inclusiv un infarct miocardic, AVC şi boala Parkinson.

Modelul de bază AI RETFound a fost dezvoltat de cercetătorii de la Spitalul de oftalmologie Moorfields şi Institutul de oftalmologie al University College London (UCL), folosind milioane de scanări ale ochilor utilizate în Sistemul public de sănătate (NHS) din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

RETFound este disponibil gratuit pentru a fi folosit de orice instituţie din toată lumea, în cadrul eforturilor globale de detectare şi tratare a orbirii cu ajutorul inteligenței artificiale. Acesta funcționează bine în diverse populaţii şi la pacienţii cu boli rare.

Abordare inovatoare

Una dintre cele mai mari provocări în dezvoltarea modelelor de inteligență artificială este nevoia de etichetarea imaginilor cu ajutorul experţilor, un proces ce este adesea costisitor şi consumator de timp.

RETFound poate egala performanţa altor sisteme de inteligență artificială în timp ce folosește doar 10% din etichetele umane în setul său de date. Această îmbunătăţire a eficienţei a fost obţinută prin folosirea unei abordări inovatoare de autosupervizare, în care RETFound maschează părţi ale unei imagini, iar apoi învaţă să estimeze singur părţile lipsă.

„Prin antrenarea RETFound cu seturi de date care reprezintă diversitatea etnică a populaţiei Londrei, am dezvoltat o bază valoroasă pentru cercetătorii din întreaga lume pentru a-şi construi sistemele în aplicaţii de îngrijire a sănătăţii, cum ar fi diagnosticarea bolilor oculare şi predicţia bolilor sistemice”, a declarat autorul principal al studiului, doctorandul Yukun Zhou, de la Centrul computaţional pentru imagini medicale, inginerie medicală şi medicină umană de la UCL, şi spitalul de oftalmologie Moorfields.

Modelul de bază RETFound a fost antrenat pe un set de 1,6 milioane de imagini de la spitalul de oftalmologie Moorfields.