17 sept. 2023 | 08:55

Legătura dintre Microsoft, inteligența artificială și cancer. Ce planuri are gigantul

ACTUALITATE
Legătura dintre Microsoft, inteligența artificială și cancer. Ce planuri are gigantul

Joi, Microsoft a anunțat că va colabora cu furnizorul de patologie digitală Paige pentru a construi cel mai mare model de inteligență artificială bazat pe imagini, pentru identificarea cancerului.

Potrivit unui comunicat de presă distribuit de Microsoft și Paige, modelul AI se antrenează pe o cantitate fără precedent de date care include miliarde de imagini.

Modelul AI poate identifica atât cancerele comune, cât și cancerele rare, care sunt notoriu dificil de diagnosticat.

CNBC News raportează că pentru a diagnostica cancerul, patologii vor trebui de obicei să examineze o bucată de țesut pe o lamă de sticlă la microscop.

Colaborarea s-ar putea să reprezinte un pas imens în medicină

Cercetătorii speră că modelul AI bazat pe imagini de la Microsoft și Paige va ajuta profesioniștii să detecteze cancerele mai devreme și să vină cu opțiuni de tratament eficient.

„Credem cu tărie că vom avansa semnificativ în stadiul tehnicii în imagistica cancerului. Prin dezvoltarea acestui model, vom contribui la îmbunătățirea vieții milioanelor de oameni care sunt afectați de cancer în fiecare zi”, se arată în declarația oficială.

Paige a dezvoltat primul model folosind peste un miliard de imagini din jumătate de milion de diapozitive patologice din mai multe tipuri de cancer.

Compania spune că acum va încorpora până la patru milioane de lame de microscopie digitalizate pentru mai multe tipuri de cancer în proiectul său cu Microsoft, pe bază de inteligență artificială.

Paige va utiliza infrastructura avansată de supercomputing a Microsoft pentru a antrena tehnologia la scară și, în cele din urmă, o va implementa în spitale și laboratoare de pe tot globul folosind Azure.

În iunie, s-a aflat despre un nou obiectiv de cameră pentru smartphone care face fotografii detaliate ale alunițelor sau leziunilor pielii, care ar putea fi folosite pentru a diagnostica mai rapid zeci de mii de pacienți cu cancer de piele.

Micul obiectiv al camerei se atașează la un smartphone și, în esență, transformă telefonul într-un microscop care oferă medicilor fotografii de înaltă rezoluție fără ca pacientul să fie nevoit să meargă la spital.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele