Povestea din spatele celei mai terifiante fotografii făcute vreodată în spațiu: Primul astronaut care a „zburat” liber FOTO

de: Ozana Mazilu
29 11. 2023

Există o mulțime de lucruri terifiante pe care le poți găsi în spațiu, de la goluri masive misterioase cu diametrul de 250 până la 330 de milioane de ani lumină, până la picături minuscule de apă din costumul tău spațial care te-ar putea îneca foarte ușor.

Cea mai terifiantă fotografie din spațiu

Dar numele de „cea mai terifiantă fotografie spațială” este, în general, dat unei fotografii a astronautului Bruce McCandless II, luată de pe naveta spațială Challenger, pe 7 februarie 1984.

În acea zi, și din nou pe 9 februarie, el și colegul astronaut Bob Stewart s-au atașat cu unități de manevră cu echipaj (MMU) și au părăsit confortul navei lor pentru a face o plimbare în spațiul liber, în timp ce ei și Challenger au alergat cu aproape 28.900 de kilometri pe oră. (18.000 mile pe oră).

Sursa: NASA

Bruce a fost primul care a făcut saltul, devenind primul om din istorie care a făcut o plimbare în spațiul liber. Deși ambii astronauți s-au antrenat din greu pentru acest moment, a fost înfricoșător pentru cei care priveau de pe Pământ.

„Soția mea era la controlul misiunii și a existat destul de multă teamă”, și-a amintit McCandless într-un interviu pentru The Guardian, în 2015.

„Am vrut să spun ceva similar cu Neil Armstrong când a aterizat pe Lună, așa că am spus: „Poate să fi fost un pas mic pentru Neil, dar pentru mine este un salt al naibii de mare. Asta a slăbit puțin tensiunea”.

Vezi și: Teribila poveste a cosmonautului rus care a căzut din spațiu. Singurul lucru ajuns intact pe Pământ din Vladimir Komarov

Desigur, a alerga cu 28.900 de kilometri pe oră (18.000 de mile pe oră) sună terifiant, dar astronauților nu le-a părut acele viteze. În comparație cu Challenger, MMU a dus astronauții cu viteze mai blânde, folosind azot pentru propulsie.

Deși o imagine terifiantă pentru oamenii cărora le place să fie ferm atașați de Pământ, sau cel puțin legați de o navă spațială care te protejează de moarte în spațiu, pentru primul om care a zburat nelegat în vastul și întunecatul spațiu, sentimentul principal a fost unul de realizare profesională.

Vezi: Fenomenul bizar, observat de un astronaut: pădurile „de aur” din Peru, periculoase pentru planetă