Poluarea cu deșeuri de plastic este mai extinsă decât se credea. Unde a fost descoperită, se întâmplă pentru prima oară

de: Gabriel Peneș
18 10. 2023

Poluarea cu deșeuri de plastic a devenit o problemă tot mai mare pentru planetă. Doar în 2021, omenirea a produs o cantitate de 390 de milioane de tone de plastic. De curând, oamenii de știință au descoperit că acesta a ajuns să afecteze, pentru prima oară, creaturi ce păreau încă ferite de această plagă.

Unde a ajuns poluarea cu deșeuri de plastic

Poluarea cu deșeuri de plastic se extinde ca o plagă peste tot în lume. Microplasticele au fost deja descoperite în intestinele, inima, dar și creierul uman, specialiștii estimând că inspirăm echivalentul unui card de plastic într-o săptămână.

De asemenea, sunt numeroase cazurile de animale terestre și marine ce cad victime reziduurilor plastice, fie îngurgitându-le, fie rămânând captive în ele.

Citește și: Impactul microplasticelor asupra creierului. Ce au descoperit oamenii de știință, care sunt pericolele

De data aceasta, acest tip de poluare a ajuns și la insecte. Pentru prima dată, oamenii de știință au descoperit și documentat faptul că furnicile se încurcă în fibre de plastic.

Impactul și amploarea fenomenului nu sunt imediat clare, dar marchează o altă piatră de hotar în această problemă, din ce în ce mai gravă a planetei.

O furnică prinsă în fibre de plastic

Ce se întâmplă cu furnicile

Armand Rausell-Moreno, de la Muzeul Național de Științe ale Naturii din Madrid, a observat pentru prima dată furnicile prinse în plastic, în 2022, în timp ce efectua lucrări de teren pe insula spaniolă La Palma.

Uluit de acest lucru, el a contactat experții în furnici, J. Manuel Vidal-Cordero și Álvaro Luna, profesori la Universitatea Europeană din Madrid, fiind interesat de impactul materialelor plastice asupra naturii.

„Am știut imediat că povestea ar putea fi interesantă, deoarece de obicei citesc multe articole științifice despre poluarea cu deșeuri de plastic și nu am găsit nimic publicat despre aceasta”, a declarat Luna, autorul principal al noii cercetări, pentru IFLScience.

Într-un nou studiu, cei trei cercetători au explicat cum au colectat 113 furnici din 40 de locuri diferite din jurul insulei La Palma. Ei au descoperit că trei dintre furnici au fost învelite într-un fel de fibră.

Testele de laborator au arătat că două dintre aceste fibre erau făcute din plastic, dintre care una era înfășurată în jurul abdomenului furnicii și alta încolăcită la nivelul picioarelor.

Citește și: Descoperire șocantă în sângele uman. Este pentru prima oară în istorie când medicii văd asta

Speciile afectate au fost furnica Lasius grandis, un rezident nativ al regiunii mediteraneene din Europa și Africa de Nord și o specie din genul Monomorium.

Ce spun experții despre poluarea cu deșeuri de plastic

Aceasta, după cunoștințele oamenilor de știință, este prima dovadă publicată a poluării cu plastic care afectează speciile de insecte terestre. Ei bănuiesc că este ceva ce se întâmplă de ceva timp, dar a trecut neobservat.

„Ceea ce par să indice primele date este că interacțiunea nevertebratelor cu plasticul ar putea avea loc fără să fi fost acordată atenție până acum”, a explicat Luna.

Impactul pe care poluarea cu deșeuri de plastic îl are asupra furnicilor nu este încă înțeles pe deplin. De asemenea, nu este clar cât de extinsă poate fi problema, deoarece acest studiu a avut o dimensiune relativ mică, cuprinzând un eșantion de insecte dintr-o singură insulă.

„Ca să fiu sincer, cred că nici noi, nici altcineva, până în prezent, nu are o estimare reală a frecvenței cu care apare această problemă și dacă este ceva larg răspândit și grav sau nu”, a adăugat Luna.

Materialele plastice au fost produse pe scară largă abia din secolul al XX-lea, dar prezența lor a fost găsită practic în orice mediu natural de pe planetă, de la fundul fundului mării până la zăpada proaspăt așezată din Antarctica. Impactul pe care poluarea cu deșeuri de plastic îl are asupra viețuitoarelor abia începe să fie înțeles.

Citește și: Există de milioane de ori mai mult microplastic în oceane decât se credea anterior

În afară de furnicile din La Palma, este evident că acest tip de poluare are un impact extrem de negativ asupra lumii naturale. Țestoasele și păsările marine sunt adesea găsite moarte cu burta plină de plastic, în timp ce plasele sintetice și pescuitul reprezintă o amenințare omniprezentă pentru mamiferele marine.