PNL, ultimatum pentru Nicușor Dan. Cele 10 porunci pe să le îndeplinească de urgență. Replica edilului

de: Anca Lupescu
02 02. 2023

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, are șase luni la dispoziție pentru a îndeplini zece chestiuni urgente pentru București. Ultimatumul este dat de PNL prin vocea primarului Sectorului 6 și președinte al PNL București, Ciprian Ciucu. 

PNL, nesigur dacă îl mai sprijină pe Nicușor Dan la Primărie

Update 2 februarie, ora 9.49: Edilul Capitalei a primit cele 10 propuneri de la PNL și a declarat că se va uita cu atenție pe ele.

„Ca să punem în context chestiunea asta, pe mine m-au votat în 2020 susținătorii PNL. Acești oameni sunt reprezentați de PNL în București, deci mă voi uita cu mare responsabilitate la obiectivele pe care dumnealor mi le-au transmis”, a spus el.

Liberalul îi cere lui Nicușor Dan să  rezolve zece lucruri prioritare pentru Capitală, în decurs de maximum șase luni. Lista cu probleme vine în contextul în care Nicușor Dan nu știe dacă va mai beneficia pe viitor de sprijinul liberalilor. 

În interiorul partidului există îndoieli cu privire la primarul general al Capitalei. De fapt, PSD, partenerul de coaliție al liberalilor, i-a anunțat că dacă își mai doresc să guverneze ar trebui să renunțe la sprijinul oferit lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei. 

În acest sens, Ciprian Ciucu a întocmit o listă cu zece probleme grave, care ar trebui rezolvate în jumătate de an de către Nicușor Dan. 

Primarul General al Capitalei trebuie să demonstreze că merită sprijinul liberalilor pentru a candida din nou. 

„Este doar normal ca Partidul Național Liberal, unul dintre cele două partide care i-a susținut campania electorală și i-a susținut activitatea să îi evalueze performanța la jumătatea mandatului, în fața bucureștenilor. 

Dacă va dori în continuare sprijinul PNL București, Primarul General va îndeplini până la data de 31 iulie 2023 indicatorii de realizare prezentați mai jos. , conform comunicatului PNL București. 

Printre cereri se află investiții în termoficare, creșterea calității serviciilor publice de transport, strategia de Parcare la nivelul Capitalei, digitalizarea și eficientizarea serviciilor publice, demararea reformelor instituționale reale, creșterea transparenței instituționale, revitalizarea parcurilor, consolidarea clădirilor de patrimoniu cu risc seismic și crearea unui sistem multianual de planificare de investiții care să integreze toți deținătorii de rețele. 

Cele zece urgențe pe care PNL le vrea rezolvate rapid

Investiții în termoficare, reducerea riscului de pierdere a fondurilor europene 

  • Investițiile în termoficare sunt întârziate. La începutul mandatului, încă din noiembrie 2020, a fost semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea a 22% din rețeaua de termoficare din București cu fonduri europene – 1,6 miliarde lei. 

Mobilitate: creșterea calității serviciilor publice de transport, adoptarea unei strategii unitare de parcări și deblocarea serviciului de taximetrie 

  • Lipsa de viziune în ceea ce privește mobilitatea nu a îmbunătățit în ultimii doi ani indicatorii de trafic iar investițiile în infrastructura de transport sunt extrem de întârziate.

Digitalizarea și eficientizarea serviciilor publice 

  • În comparațiile cu primăriile de sector, Primăria Municipiului București a rămas mult în urmă în ceea ce privește digitalizarea serviciilor publice. Oamenii stau cu orele la ghișee, sesizările rămân fără răspuns. Este nevoie de o strategie, un plan de acțiuni cu termene clare și o prioritizare a serviciilor care vor fi digitalizate.

Demararea reformelor instituționale reale 

  • Peisajul instituțional al PMB este identic cu cel prezentat în campanie de dl. Nicușor Dan. În continuare PMB subordonează si coordonează un număr imens de instituții!

Creșterea transparenței instituționale 

  • Conform rapoartelor independente, un număr foarte mic de proiecte cu caracter normativ sunt puse în dezbatere publică. Dispozițiile de primar nu sunt publicate. 

Revitalizarea parcurilor și înlăturarea pericolelor prezentate de arborii bolnavi din mediul urban  

  • Parcurile administrate de către PMB se află într-o stare de degradare avansată. În comparație cu parcurile administrate de către primăriile de sector, aceste parcuri sunt mizerabile, prost întreținute, lipsite de investiții și mentenanță.

VIII.Risc Seismic / Patrimoniu Construit 

  • Bucureștiul continuă să prezinte un mare risc seismic. Actuala administrație nu a consolidat nici măcar o clădire cu risc seismic. 

Asumarea prin acțiuni concrete a politicii de urbanism a Bucureștiului, cu accent pe zonele centrale

  • Nici până acum Bucureștiul nu beneficiază de un Plan de Urbanism General (PUG), actuala administrație deblocând abia după mai bine de doi ani contractul pentru realizarea PUG-ului. Zonele centrale se află într-un proces avansat de degradare. 

Crearea unui sistem multianual de planificare de investiții care să integreze toți deținătorii de rețele

  • În acest moment operatorii de rețele de la nivelul PMB (Termoenergetica, STB, Apa Nova, Distrigaz, Enel, NetCity etc.) și de la nivelul Sectoarelor Municipiului București acționează disparat, nu au un plan comun de investiții pe termen lung, ceea ce face ca, de exemplu, o stradă reabilitată recent, în câteva săptămâni sau luni să fi săpată iar.