Planul ”minune” pentru reducerea deficitului bugetar, marca Ciolacu: lovituri majore pentru bugetari, se taie vouchere, se închid instituții, se opresc proiecte

de: Denisa Dudescu
31 07. 2023

Șefii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au anunțat luni de unde taie pentru a acoperi deficitul bugetar. Cei doi au anunțat pachetul de măsuri prin intermediul paginilor de socializare, printre care și eliminarea celor 200.000 de posturi bugetare neocupate, ceea ce va duce „la tăierea unor sporuri nejustificate, la comasări şi desfiinţări de instituţii”

Ce plan are coaliția pentru a reduce din cheltuieli

Update ora 15:46: Ciolacu și Ciucă au anunțat tăierea unor sporuri nejustificate, comasări și desființări de instituții. Cei doi nu au oferit exemple concrete.

„Am reușit astăzi, alături de partenerii de guvernare, să cădem de acord asupra unui plan extins pentru #reducerea la maximum posibil a cheltuielilor statului.

Principiul care stă la baza acestui plan este că, în efortul de diminuare a deficitului bugetar, greul trebuie să-l ducă mai întâi #statul, nu cetățeanul și mediul privat!

Am identificat, astfel, zeci de măsuri care, dincolo de eliminarea celor 200.000 de posturi bugetare neocupate, vor duce la tăierea unor sporuri nejustificate, la comasări și desființări de instituții.

Reducem numărul de funcții de conducere în sistemul public și plafonăm indemnizațiile de conducere la societățile de stat. În plus, introducem un sistem mai clar de monitorizare a indicatorilor de performanță pentru autoritățile de stat în scopul favorizării proiectelor și investițiilor care chiar fac diferența”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

 

Un mesaj similar a venit și din partea fostului premier Nicolae Ciucă.

„Am căzut de acord ca, pentru anul 2023, să avem o economie la buget de aproximativ 12 miliarde de lei. Aceasta va fi compusă, simetric, din aproximativ 6 miliarde lei provenite din reducerea cheltuielilor și aproximativ 6 miliarde lei din asigurarea de noi venituri”, a transmis președintele Senatului.

Impactul măsurilor de reducere a cheltuielilor statului va fi de circa 6 miliarde de lei, până la finalul anului, potrivit calculelor făcute de Guvern.

Știrea inițială: Sunt ședințe maraton, luni, în coaliție și la Guvern pe tema măsurilor care urmează să fie luate cu privire la reducerea deficitului bugetar. Premierul Marcel Ciolacu vine cu o listă de 16 puncte, printre care se numără și desființarea unor posturi în sistemul bugetar. Se ia în calcul să fie redus și numărul secretarilor de stat cu 30%, au declarat surse politice pentru Playtech.ro. Totodată, liberalii vor reducerea numărului de secretari cu 20% și propune mai puțini șefi în administrația publică, cu structuri mai eficiente.

La ora 11 a a început o ședință la care aprticiăî premierul Marcel Ciolacu, dar și Marcel Boloș, ministrul Finanțelor. Ulterior de la ora 12:30 este programată o ședință în care se discută despre PNRR, la care participă mai mulți specialiști. Vor fi reevaluate 50 de puncte din PNRR.

Potrivit, unor surse politice Marcel Ciolacu a pregătit deja un plan alcătuit din 16 puncte, plan cu care liberalii nu sunt în totalitate de acord.

Planul lui Marcel Ciolacu

  • Crearea cadrului legal pentru consorții/parteneriate de achiziții centralizate, la nivelul ministerelor cu OPC, precum și între UAT-uri județene și instituțiile publice subordonate din responsabilitatea altor UAT-uri ( exp. achiziția de medicamente necesare funcționării spitalelor de către Consiliile Județene în parteneriat cu spitalele din județ și testarea unor proiecte pilot);
  • Reducerea cu 30% a numărul de secretari de stat/subsecretari de stat;
  •  Reducerea numărul de funcții de conducere de la 12% în prezent la 8% din umărul total de funcții publice;
  •  Pentru situațiile în care normativele de personal nu permit aplicarea acestora pentru constituirea serviciilor, direcțiilor și direcțiilor generale exp. sănătate, educație, apărare națională etc. Obligația se aplică în privința funcțiilor de conducere, respectiv un procent de funcții de conducere de maxim 8%
  •  Acordarea voucherelor de vacanță numai pentru funcționarii publici cu un venit sub nivelul salariului brut de 10.000 lei
  • Comasarea/desființarea instituțiilor subordonate Ministerelor/Guvernului/Parlamentului după regula generală: ”Fiecare minister are în teritoriu la nivel național/județean o sigură autoritate națională/deconcentrată” și reduce cheltuielile de personal și funcționare cu min. 15%. Impact pe digitalizare și pe simplificarea procedurilor
  •  Descentralizarea serviciilor publice de la nivel central către autoritățile publice locale acolo unde este posibil: sport, cultură, direcțiile de sănătate publică, direcțiile județene sanitar-veterinare, inspectorate școlare și trecerea lor în subordonarea/coordonarea/autoritatea autorităților publice locale
  • Suspendarea pe o perioadă de un an de zile a programelor de investiții finanțate exclusiv din fonduri ale bugetului de stat de tipul: săli de sport, cămine de cultură, bazine de înot, complex sportiv, săli polivalente etc. pentru proiecte aflate în stadiu de organizare a procedurilor de achiziție publică
  • Stabilirea de limite pentru deschiderea de credite bugetare lunar pentru cheltuieli de personal, materiale și servicii și investiții numai în limita evoluției lunare a soldului deficitului bugetar
  •  Instituțiile publice de subordonare centrală/locală aflate sub autoritatea/coordonarea/subordonarea autorităților centrale/locale trebuie să aibă un număr de peste 50 de posturi ocupate, cu atribuții care NU se suprapun cu ale altor instituții/autorități publice. Eventuala comasare a instituțiilor publice existente trebuie să conducă la o reducere a cheltuielilor de personal și funcționare cu 15% și a numărului de posturi efectiv ocupate de 50%
  •  Reducerea cu 50% a consilierilor directorilor generali și directorilor generali adjuncți ai companiilor de stat/locale
  • Limitarea indemnizațiilor (componentă fixă) la membrii Consiliilor de Administrație/Supraveghere/Conducere la nivelul echivalent a 1,5 salariului mediu brut pe ramura de activitate unde își desfășoară activitatea compania, dar nu mai mult decât indemnizația lunară brută a unui secretar de stat.
  •  Desființarea institutelor de cercetare/institutelor autonome care nu sunt relevante în actualul context socioeconomic (exp. INCD Turism, Institut de cercetare în domeniul muncii și protecției sociale, Institutul Levantului)
  •  Comasarea/absorbția/reorganizarea regiilor autonome/departamentelor de stat care nu se justifică pentru funcționare autonomă/independentă. Comasarea trebuie să aibă ca rezultat reducerea cu 15% a cheltuielilor de personal și funcționare și o reducere cu 15% a posturilor efectiv ocupate
  •  Actualizarea redevențelor ADS (300 ha în administrare, redevențe 2,5 mil lei/semestru) și ANIF
  •  Comasarea unor societăți comerciale/companii ale statului român/agenții cu profil de activitate similară (exp. fRADIOCOM, Societatea Română de Radiodifuziune);

Ce propuneri au liberalii

În timp ce PSD vrea reducerea secretarilor de stat cu 30%, liberalii vor o scădere cu 20%. Mai mult, Ministerul Finanțelor va crea un mecanism care va evalua calitatea cheltuielilor ordonatorilor de credite, în așa fel încât cei care sunt mai eficienți vor primi sume mai mari, iar cei care nu sunt eficienți, li se vor diminua din sumele alocate.

În schimb, liberalii vor mai puțini șefi în administrația publică, cu structuri mai eficiente. Astfel numărul de angajați aferent fiecărei structuri ierarhice (birou, serviciu, direcție etc) va crește, iar acest lucru va reduce numărul de posturi de conducere din prezent.

Se va face, în același timp, o reformă a deconcentratelor. În acest sens, se vor comasa instituțiile care au rol similar. De exemplu, la nivelul Ministerului Muncii sunt în prezent 4 instituții, iar din acestea se va face una.

Va fi limitat și numărul de membri în Consiliile de Administrație și numărul îndemnizațiilor aferente acestora. Se ia în calcul inclusiv limitarea abonamentelor cu telefonia mobilă în instituțiile publice, dar și a altor consumabile.

”Nu e corect să plecăm de la tăieri și reduceri ca filosofie. Noi trebuie să vedem cum ne atingem obiectivul de țară – dezvoltarea rapidă a României.

Am avut investiții record, sunt șanse să mai avem și în următorii doi ani, trebuie să vedem cum folosim oportunitățile. Deci, ca atare, regândirea statului și a relației cu mediul de afaceri, ca și regândirea veniturilor la buget nu trebuie să mai aibă loc doar în momente de criză, când ne strâng cu ușa organismele internaționale, altfel, pe bună dreptate”, le-ar fi spus Ciucă liberalilor.

Cum vrea PNL să atragă venituri

  • PNL va cere ca mediul de afaceri și investițiile să fie protejate cât mai mult în contextul măsurilor de reducere a deficitului.
  • PNL va cere în Coaliție, ca, în mod excepțional, vânzarea de carte și manuale școlare să rămână la cota de TVA actuală.
  1. PNL va cere neacordarea pentru bugetarii care câștigă peste 10.000 lei lunar a voucherelor de vacanță.