Acutualul guvern condus de Marcel Ciolacu are mari probleme la buget, având în vedere deficitul extrem de mare din acest moment. În acest context se pune problema majorării anumitor taxe și impozite, demersul fiind necesar pentru intenția de a majora salariile de la 1 septembrie 2023. Ar putea fi vestea zilei legată de salariile românilor, așa că citește mai departe și află cu cât se dorește a fi majorate salariile.
Deși la preluarea mandatului, Marcel Ciolacu declara că deficitul guvernamental nu ar trebui să depășească 4,4 puncte în 2023, în realitate problemele sunt cu mult mai grave, iar lipsa banilor ar putea duce la un efect în lanț în tot sistemul.
Conform celor mai recente date, poziția fiscală a României se deteriorează, ceea ce necesită o regândire a politicii fiscale și o reducere a cheltuielilor. Premierul declara că Guvernul se va strădui să pună în aplicare reformele structurale cerute de UE. Demersurile inițiate de Ciolacu au ca motivație și dorința sa de a-și păstra conducerea asupra PSD și după 2024.
Cu doar câteva zile înainte de venirea la conducerea noului guvern, Nicolae Ciucă, premier la acel moment, anunța măsuri de austeritate chiar înainte de schimbarea Guvernului.
Astăzi, în schimb, surse politice spun că la ultimele întâlniri ale coaliției s-au discutat noi măsuri de majorare a accizelor la combustibili, alcool și tutun, precum și majorarea anumitor taxe și impozite, tocmai în ideea de a acoperi deficitul bugetar.
Un alt motiv enunțat de permierul Ciolacu, și în acord cu cerințele Comisiei Europene, este majorarea salariului minim pe economie, România situându-se pe ultimul loc în topul cu cele mai mici salarii minime lunare.
Majorarea taxelor și a impozitelor, creșterea accizelor la carburanți, tutun și alcool, precum și renunțarea la anumite facilități pentru angajații din IT, construcții și HoReCa, spune premierul, ar putea acoperi o parte din deficitul actual, și, în aceeași măsură, ar putea acoperi necesarul sumelor pentru creșterea de la 1 septembrie 2023 a salariului minim brut pe economie.
Vezi și: Salariu minim de 3.800 de lei în România?! Explicațiile unui analist financiar
Sursele politice spun că cifra vehiculată în acest sens ar fi de 3.300 de lei brut, deci cu aproximativ 100 de lei în plus la salariu minim net lunar, de la 1 septembrie a.c. Aceleași surse mai spun că este posibil ca de la 1 ianuarie 2024 să se ma opereze o majorare de cel puțin 25% la salariul minim, asta însemnând un salariu brut de 3.750 de lei, iar net de 2.2.231 de lei.
Deși este doar o propunere, membrii PNL din coaliție sunt cei care veneau cu propunerea de a se majora accizele la carburanți pentru a putera acoperi acest necesar financiar.
Guvernul condus de Marcel Ciolacu se află și sub presiunea UE, având în vedere Directiva 2041 din 2022 adoptată, conform căreia salariile minime trebuie să fie aliniate în toate cele 27 de state membre.