PFA sau SRL, care este diferența. Ce ți se potrivește mai bine, când pornești pe calea antreprenoriatului

de: Mădălina Bahrim
13 07. 2023

Economiștii ne îndeamnă să facem tot posibilul pentru a dobândi independență financiară, iar una dintre soluțiile prezentate de aceștia o reprezintă antreprenoriatul.

A fi propriul tău șef sau patron este visul multora dintre români, mai ales în contextul actual, în care provocările financiare sunt dintre cele mai diverse și, mai ales, la ordinea zilei.

Doar că a intra în lumea afacerilor nu este tocmai ceva simplu, dacă nu ai câteva informații de bază și, cel mai important lucru, dacă nu alegi cea mai bună variantă pentru tine.

Cel mai important aspect pe care trebuie să-l iei în calcul atunci când vrei să fii antreprenor este regimul juridic pe care proiectul tău o îmbracă. Cele mai frecvente forme juridice din mediul privat românesc sunt PFA-urile (persoanele fizice autorizate) si SRL-urile (societățile cu răspundere limitată).

Principalele deosebiri între PFA și SRL

Vom începe cu prezentarea principalelor particularități ale celor două regimuri juridice, pentru a observa clar diferențele dintre ele. Iată, de exemplu, ce înseamnă un PFA și ce presupune, din punct de vedere legislativ:

În scopul exercitării activităţii pentru care a fost autorizată, PFA poate colabora cu alte persoane fizice autorizate ca PFA, întreprinzători persoane fizice titulari ai unor întreprinderi individuale sau reprezentanţi ai unor întreprinderi familiale ori cu alte persoane fizice sau juridice, pentru efectuarea unei activităţi economice, fără ca aceasta să îi schimbe statutul juridic dobândit potrivit prezentei secţiuni.

Legea mai spune că PFA poate desfăşura activităţile pentru care este autorizată, singură sau împreună cu cel mult 3 persoane, angajate de aceasta, în calitate de angajator, cu contract individual de muncă, încheiat şi înregistrat în condiţiile legii.

PFA este asigurată în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi are dreptul de a fi asigurată în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi al asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege.

PFA îşi desfăşoară activitatea folosind în principal forţa de muncă şi aptitudinile sale profesionale. Ea nu poate cumula şi calitatea de întreprinzător persoană fizică titular al unei întreprinderi individuale.

PFA răspunde pentru obligaţiile sale cu patrimoniul de afectaţiune, dacă acesta a fost constituit, şi, în completare, cu întreg patrimoniul său, iar în caz de insolvenţă, va fi supusă procedurii simplificate prevăzute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, cu modificările ulterioare, dacă are calitatea de comerciant, potrivit art. 7 din Codul comercial.

PFA îşi încetează activitatea şi este radiată din registrul comerţului în următoarele cazuri:

a) prin deces;

b) prin voinţa acesteia;

c) în condiţiile art. 25 din Legea nr. 26/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Cererea de radiere, însoţită de copia certificată pentru conformitate cu originalul a actelor doveditoare, după caz, se depune la oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunalul unde îşi are sediul profesional, de către orice persoană interesată.

(3) Dispoziţiile art. 11-13 se aplică în mod corespunzător.

PFA poate cere ulterior schimbarea statutului juridic dobândit şi autorizarea ca întreprinzător persoană fizică titular al unei întreprinderi individuale, cu respectarea anumitor dispoziții legale.

Care sunt caracteristicile unui SRL?

SRL-ul este o societate ce are personalitate juridică proprie, ce poate avea mai mulți asociați, ceea ce nu este posibil în cazul PFA.

Conform legii, societatea este administrată de unul sau mai mulţi administratori, asociaţi sau neasociaţi, numiţi prin actul constitutiv sau de adunarea generală.

Administratorii nu pot primi, fără autorizarea adunării asociaţilor, mandatul de administrator în alte societăţi concurente sau având acelaşi obiect de activitate, nici să facă acelaşi fel de comerţ ori altul concurent pe cont propriu sau pe contul altei persoane fizice sau juridice, sub sancţiunea revocării şi răspunderii pentru daune.

Ce trebuie să reținem

Adesea, termenii folosiți în legislație pot fi derutanți, motiv pentru care sintetizăm, în cele ce urmează, principalele diferențe, poziționându-le în opoziție directă unele față de altele și-ți vom indica concret care sunt principalele avantaje și dezavantaje ale fiecărui regim juridic în parte.

Concret, ceea ce tu trebuie să reții din aspectele prezentate anterior este că e indicat să te orientezi către un SRL dacă planul tău este de a dezvolta un business, de a avea angajați și de a avea, de ce nu, chiar și asociați care să contribuie sub diverse forme la planul tău, fie cu capital bănesc, fie sub alte forme. De reținut că într-un SRL pot activa până la 50 de asociați, ceea ce-ți poate oferi o uriașă perspectivă de dezvoltare.

Dacă ești un profesionist, de exemplu ai profesie liberală, independentă și lucrezi prin colaborări cu diverși terți, dacă ești artist și ai, de asemenea, proiecte, colaborări individuale sau obții bani din alte surse decât drepturi salariale, printr-un contract de muncă înregistrat in REVISAL, atunci PFA-ul e soluția ideală pentru tine.

Un aspect deosebit de important e reprezentat de codurile CAEN. Practic, datorită lor ai acces, atât ca PFA, cât și ca SRL, să activezi în diverse domenii de activitate. Aici ar trebui să analizezi bine situația și să știi exact, de la bun început, ceea ce-ți dorești. Dacă vrei un business extins în mai mult de 5 domenii de activitate, atunci îndreaptă-te spre SRL direct, deoarece societăților cu răspundere limitată nu li se impune un număr maxim de coduri CAEN. Poți alege câte vrei!

În schimb, dacă te limitezi la maximum 5 domenii de activitate, PFA-ul îți fa fi mai mult decât suficient!

De altfel, trebuie să te gândești la un număr aproximativ de angajați pe care îi vei coopta în afacerea ta. Trebuie să ții cont de faptul că într-un PFA poți angaja cel mult trei persoane, pe când SRL-ul nu are limită din acest punct de vedere. Deci, dacă ai în plan să-ți construiești o echipă numeroasă, iată că PFA nu reprezintă soluția cea mai avantajoasă pentru tine.

Pe de altă parte, PFA poate fi o alegere ideală, dacă încă nu ai testat ideea ta afacere și nu știi care va fi impactul ei. Dacă nu ai încredere încă în faptul că vei ieși în câștig și că ideea ta se va bucura de aprecierea clienților, cea mai inspirată mișcare ar fi să amâni înființarea unui SRL. Optează pentru PFA, pentru moment, iar atunci când vezi că ai succes poți să te orientezi către regimul juridic complex.

În concluzie, înainte de a te gândi la profituri, ai grijă să analizezi micile detalii care pot face diferența dintre succes și eșec, mai târziu. Astfel de elemente, precum regimul juridic, constituie piloni de bază pentru o afacere sau o activitate capabilă să-ți aducă independența financiară.