30 aug. 2022 | 13:52

România rămâne fără patroni: afaceriștii pun lacătul pe ușă, s-au săturat de „privatizare”

ACTUALITATE
România rămâne fără patroni: afaceriștii pun lacătul pe ușă, s-au săturat de

Multiplele crize din ultima perioadă își spun cuvântul și în mediul privat românesc. În această perioadă, nu doar cetățenilor simpli le este greu, ci și patronilor.

Firmele noastre traversează o perioadă tulbure. Criza energetică, scumpirile, tensiunile de pe lanțurile internaționale de aprovizionare, schimbările fiscale și criza forței de muncă determină tot mai mulți manageri locali să se lipsească de afaceri. Se pune masiv lacătul pe ușă!

Conform celor mai proaspete date furnizate de Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), asistăm la o creștere importantă a numărului insolvențelor, în toată țara.

Concret, ne transmite instituția, numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă a crescut cu 11,14% în primele şapte luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2021.

Practic, în primele șapte luni din 2022 au intrat în insolvență nu mai puțin de 3.932 de firme de pe teritoriul întregii țări.

Chiar dacă fenomenul insolvențelor e unul generalizat în România, există regiuni care se evidențiază într-un clasament negativ al celor mai numeroase firme ajunse într-o astfel de situație. Pe primul loc avem Bucureștiul, cu 663 de cazuri de insolvență. Trebuie precizat că deși Capitala e lider în această ierarhie tristă, aici se înregistrează o foarte ușoară scădere a fenomenului. Mai exact, față de perioada de referință a anului trecut, în București avem cu 0,90% mai puține cazuri de insolvență.

Capitala e urmată în acest clasament de Bihor, cu 335 de insolvenţe (plus 34,54%), Cluj – 284 (minus 6,89%) şi Timiş – 185 (plus 6,32%).

Avem și regiuni unde numărul insolvențelor e cel mai redus din țară. Aici regăsim, conform ONRC, judeţele Gorj, respectiv 15, în scădere cu 54,55% faţă de aceeaşi perioadă din 2021, Harghita – 18 (plus 80%) şi Covasna – 18 (plus 28,57%).

Ei sunt patronii care au cea mai grea viață, în această perioadă

Se pare că foarte dificil este să ții firma pe picioare, mai ales dacă ai ca domeniu de activitate comerţul cu ridicata, amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor.

Aici, pe primele șapte luni ale anului curent, s-a inregistrat cel mai mare număr de insolvenţe, fiind vorba despre 1.027 de firme ce au ajuns în această situație.

Vorbim, totuși, despre o scădere cu 1,72% față de cifrele furnizate de instituție în 2021.