Peștera spectaculoasă din România unde găsești specii unice în lume. Unde se află, ce spun cercetătorii

de: Iulia Kelt
11 09. 2023

Ținută într-un mediu oarecum departe de ochii lumii timp de 5,5 milioane de ani, peștera Movile, din România, a dezvoltat un ecosistem unic și bizar ca niciun alt loc de pe Pământ.

Situată la câțiva kilometri de Marea Neagră, în Dobrogea, peștera este unul dintre cele mai izolate locuri de pe planetă, fiind închisă de straturi groase de lut și calcar în timpul Miocenului târziu.

A fost descoperită în anul 1986, de către cercetătorii care căutau un loc pentru a construi o centrală nucleară, dar au descoperit, în schimb, o mină de „aur” pentru domeniul biologiei.

Totuși, accesul în această peșteră nu este permis turiștilor, iar motivele sunt mai mult decât evidente.

Umiditatea 100%, atmosfera toxică și lipsa totală de lumină solară ar face, de asemenea, ca acesta să fie un loc destul de sumbru pentru a petrece o perioadă lungă de timp.

Condițiile dure nu au împiedicat viața să se dezvolte în această peșteră

Condițiile dure de aici nu au împiedicat, totuși, viața să se dezvolte. Cercetători au descoperit că peștera găzduiește o multitudine de specii ciudate, adaptate atmosferei unice.

Oamenii de știință au identificat 53 de specii de nevertebrate care trăiesc în Peștera Movile, dintre care 37 nu se găsesc nicăieri altundeva pe Pământ.

Păianjenii, scorpionii de apă și lipitorile se numără printre locuitorii peșterilor, precum și o specie de centipede recent descoperită, încoronată „regele peșterii”, într-o lucrare din 2020.

Ceea ce face viața în peșteră atât de unică este modul în care s-a adaptat la condițiile neobișnuite. Cele mai multe dintre creaturile rezidente nu au ochi și sunt lipsiți de pigment, pentru că, ei bine, cine are nevoie de culori strălucitoare sau de ochi funcționali când trăiești în întuneric?

A apărut și un tip distinct de lanț alimentar. În timp ce majoritatea ecosistemelor depind de fotosinteză – obținând energie din lumina soarelui – ecosistemul Movile trebuie în schimb să se bazeze pe chimiosinteză.

„Sistemul peșterii Movile este asemănător cu gurile de adâncime, având o bază de hrană chimioautotrofă și o biotă diversă.

Cu toate acestea, sistemul de peșteri pare să nu prezinte simbiozele dintre microbii chimio-autotrofe și animalele atât de caracteristice comunităților de ventilație de adâncime”, au spus cercetătorii care au studiat peștera, într-o lucrare din 1996.