Pericolul din adâncuri: bacteria care ar putea să infecteze omenirea, legătura cu deșeurile din plastic

de: Iulia Kelt
24 05. 2023

Bacteriile Vibrio se hrănesc, de regulă, cu plante marine și țesuturi animale din adâncuri, iar atunci când oamenii consumă fructe de mare sau apă de mare infectată cu acești agenți patogeni, se pot pricopsi cu boli grave ca holera, spre exemplu.

Specia Vibrio vulnificus poate infecta răni, riscând distrugerea țesutului din jur, iar acest lucru pune viața în pericol.

Practic, bacteria Vibrio este orice dar nu o veste bună pentru omenire sau lumea animală.

Studiul care scoate la iveală amănunte îngrijorătoare

O analiză recentă, realizată de Universitatea Florida Atlantic, a inclus mostre de plastic oceanic colectate din Marea Caraibelor, în 2012 și 2013, precum și mostre de alge marine brune, numite Sargassum, larve de anghilă și apă de mare.

Atât în mostrele de plastic, cât și în cele de alge marine, echipa a găsit mai multe specii de bacterii Vibrio, dintre care unele necunoscute până acum.

Analiza ulterioară a genomului a sugerat că acestea au „un potențial patogen semnificativ”.

În experimentele din laborator, bacteriile din ocean s-au agățat și au colonizat probele de plastic cu o eficiență alarmantă.

„Lucrările noastre de laborator au arătat că aceste bacterii Vibrio sunt extrem de agresive și se lipesc de plastic în câteva minute”, spune biologul marin Tracy Mincer de la Universitatea Florida Atlantic.

„De asemenea, am descoperit că există factori de atașament pe care microbii îi folosesc pentru a se lipi de materiale plastice și este același tip de mecanism pe care îl folosesc agenții patogeni”, s-a adăugat.

Rezultatele sugerează că bacteriile Vibrio s-ar putea adapta la viața din ocean în moduri care ar putea fi periculoase pentru sănătatea animală și umană.

Unii dintre acești agenți patogeni ar putea chiar să emane secreții toxice, care pot pătrunde în intestinul unui animal, s-a concluzionat.

„De exemplu, dacă un pește mănâncă o bucată de plastic și se infectează cu acest Vibrio, ceea ce duce la inflamarea intestinului și la diaree, va elibera substanțe nutritive reziduale, cum ar fi azot și fosfat, care ar putea stimula creșterea sargasului și la alte organisme din jur”, a explicat, de asemenea, Tracy Mincer.