Pensiile se măresc de câteva ori: primii bani deja s-au virat, urmează și alții

de: Mădălina Bahrim
19 10. 2023

Pensiile românilor urmează să se mărească în mai multe rânduri, iar pensiile private nu fac nici ele excepție.

Cei aproape opt milioane de contribuabili de la Pilonul 2 de pensii private se bucură din nou de randamente în creștere. Acest lucru înseamnă mai mulți bani în buzunar.

Cele mai recente informații de pe piața financiară sunt grăitoare cu privire la cât de luminos arată viitorul românilor care astăzi contribuie la Pilonul 2 de pensii private. Concret, fondurile de pensii private Pilonul 2 au un randament mediu la Bursă de 18% în ultimul an.

Cum îți dai seama că randamentul pensiilor private e foarte bun?

Ei bine, ca să calculezi performanța de acest tip trebuie să te raportezi întotdeauna la valoarea inflației. Un câștig, dacă se situează peste rata inflației, înseamnă că-ți protejează banii de devalorizare.

Din fericire, se pare că randamentele fondurilor de pensii private sunt net superioare ratei inflației, ceea ce înseamnă că economiile tale sunt puse la adăpost.

Conform Institutului Național de Statistică, România avea în luna septembrie o rată anuală a inflației de 8,8%, fiind în scădere de la o lună la alta.

De altfel, suntem obișnuiți ca fondurile de pensii private să ne ofere randamente bune, ceea ce înseamnă că cei aproape opt milioane de contribuabili au șanse să încaseze sume frumoase de bani odată ce vor ieși din câmpul muncii.

Se măresc și pensiile din sistemul public

Câteva majorări la pensii urmează să se aplice și-n sistemul public. De exemplu, înainte de sărbătorile de iarnă, pensionarii cu venituri mai mici de 1.700 de lei vor primi 250 de lei pe cardurile sociale, reprezentând voucherele pentru alimente.

Citește și De ce ai nevoie de pensie privată: 3 motive în atenția tuturor românilor care au azi 30, 40 sau 50 de ani

De la 1 ianuarie 2024, pensionarii se vor bucura de schimbări legislative importante, deoarece ar putea intra în vigoare noua lege a pensiilor. Dacă nu se va aplica de la începutul anului, pensionarii ar putea primi un ajutor unic financiar în luna ianuarie, care înseamnă practic tot o majorare a pensiei.

E posibil ca din 2024 pensiile să crească diferențiat, adică de cele mai mari procente de majorare să se bucure românii cu veniturile cele mai mici. Aceasta e varianta pe care o propune premierul Ciolacu, dar rămâne de văzut dacă ea va ajunge să se și aplice sub această formă, fiindcă mai există și opțiunea aplicării unui procent standard de majorare, de exemplu de 15% pentru absolut toți pensionarii.

Prin urmare, urmează ca pensiile să crească de câteva ori, adică în câteva rânduri, în perioada următoare.

Citește și Anunţ pentru românii care au cotizat 35 de ani la pensie. Ce trebuie să afle cât mai curând, veştile nu sunt prea bune