04 oct. 2023 | 16:34

Anunţ pentru românii care au cotizat 35 de ani la pensie. Ce trebuie să afle cât mai curând, veştile nu sunt prea bune

Social
Anunţ pentru românii care au cotizat 35 de ani la pensie. Ce trebuie să afle cât mai curând, veştile nu sunt prea bune
Sustenabilitatea sistemului de pensii este deja pusă în pericol!

Pentru actualii pensionari, dar și pentru cei care vor ieși la pensie în anii următori, atât legislația în vigoare, cât și cea propusă prin PNRR, nu aduce nimic bun. Cel puțin așa arată analizele făcute de specialiștii în domeniu. Este un anunţ pentru românii care au cotizat 35 de ani la pensie, dar în niciun caz unul de bun augur.

Inechități în sistemul de pensii românesc la plata contribuțiilor

De la prima implementare a actualei legi a pensiilor, contribuțiile datorate către stat de un angajat au adus un număr important de inechități, din păcate nerezolvate nici până în ziua de azi.

Află și: Se recalculează pensiile. Care sunt formulele de calcul care vor fi puse în aplicare din ianuarie

Un prim efect, conform unor analize aprofundate, mai ales pentru anii ce vor urma, sunt provocările demografice prezente în România.

Conform datelor, se așteaptă ca declinul populației să se accelereze, iar numărul de locuitori va scădea la aproximativ 15-14 milioane în 2050, ceea ce echivalează cu o reducere de aproape 25% față de nivelul din 1990.

Într-un cuvânt se vor diminua sumele oprite de stat pentru fondurile de pensii pentru viitoarele generații de pensionari.

Un alt aspect care influențează viitorul pensionarilor, este și creșterea speranței de viață care va accentua fenomenul de îmbătrânire în următoarele trei decenii. Potrivit acelorași analize, în 2050, unul din trei români va avea peste 65 de ani, față de 14% cât era în 2000.

Toate aceste aspecte duc la o iminentă criză a întreg sistemului de pensii românesc, una care ar putea îngropa definitiv viitorul actualilor angajați și potențiali viitori pensionari.

Sustenabilitatea sistemului de pensii este deja pusă în pericol

Deși pare un scenariu apocaliptic, realitatea ne demonstrează că ar putea deveni o realitate extrem de dură, în actualul context socio-economic, cu perspective sumbre pentru viitor.

Scenariul prezentat de analiști spune că, deși fiecare an suplimentar de creștere a vârstei de pensionare reduce deficitul cu 0,7% din PIB, pilonul public va continua să genereze deficite care se așteaptă să crească în următoarele trei decenii în raport cu PIB-ul, chiar dacă statul vrea creșterea sumelor datorate de români la fondurile publice de pensii.

Citește despre: Pensii cu 40% mai mari din ianuarie 2024. Cine sunt românii care vor primi mai mulţi bani din iarnă

În acest sens, cele mai recente analize vin și cu un sumbru anunţ pentru românii care au cotizat 35 de ani la pensie.

Citește mai departe și află ce trebuie să afle cât mai curând, având în veere că veştile nu sunt prea bune.

Analiștii dau un sumbru anunţ pentru românii care au cotizat 35 de ani la pensie

Pentru cei care, poate, nu știau, un angajat plătește către stat în acest moment, din salariul brut pe care îl are în cartea de muncă, o sumă considerabilă.

La un calcul simplu, vom constata că un român plătește anual, pe parcursul a 35 de ani de muncă, un total de 652.000 de lei.

Află și: Vestea momentului în România despre pensii. Se stabilesc după noi reguli. Legea se aplică de la 1 ianuarie

Paradoxul este că viitorul pensionar nu va primi mai mult de 40 – 50 % din valoarea salariului declarat pe cartea de muncă în toți acești ani de contribuții.

Dacă vă întrebați unde se duc acești bani, aceleași analize arată că cel puțin 25% din suma totală anuală se duc către cheltuielile statului, cum ar fi investiții sau alte cheltuieli bugetare.

Pe de altă parte, în proiectul noii legi, asumate în PNRR, se stabilește că pensia ar putea crește la 40% din salariul minim brut pe economie.

Cum sepranța de viață se preconizează ca nu va trece de 75 de ani, viitorul pensionar, care va ieși la 65 de ani la pensie, nu va beneficia de bani decât pentru cel mult 10 ani de zile.

La banii pe care ar putea să-i încaseze îna cești 10 ani, conform proiectului, se mai adaugă un singur procent de creștere suplimentară pentru fiecare an de muncă, considerat a fi în plus.

Deși noua reformă s-ar axa și pe diferențele între angajații care au avut cotizații cuprinse între 10 și 15 ani, nu modifică cu nimic sumele pe care un viitor pensionar le va încasa, singura modificare ar mai fi adăugarea unui 0,5% la cei 40% deja existenți.

Citește și: Se recalculează pensiile în România. Anunțul oficial: care este formula de calcul pentru 5 milioane de pensionari

Concluzia este că, după 35 de ani de cotizații către stat, un viitor pensionar va încasa cu mult mai puțin sub salariul pe care acesta la avut în perioada în care a activat în câmpul muncii, chiar și cu noul proiect de lege ce ar putea intra în vigoare în curând.

Parteneri
Drama actorului Valeriu Pavel Dan. Ce a îndurat cu un an înainte de moarte
Redactia.ro
De ce se pune orez la varza murată. Metoda folosită de adevăratele gospodine
Click.ro
„Putin are o retorică din ce în ce mai iresponsabilă.” Reacția NATO după ce o dronă rusească a pătruns în spațiul aerian al României
Digi24
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Ea e 'prințesa' lui Țiriac! Cu ce se ocupă Ioana, singura fiică a miliardarului român / FOTO
Unica.ro
Sfaturi înainte de-a ține post. Aceste alimente trebuie consumate neapărat
EVZ.ro
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Ordin de la Comisia Europeană. România e obligată până în 2030
Capital.ro
Sfântul pe care îl sărbătorim azi, 18 octombrie. O mulțime de români îi poartă numele. E cruce neagră în calendar
Avantaje
AMENZI de 3.000 de lei pentru cei care STAU LA BLOC. ACUM e total INTERZIS
Mediaflux
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Imagini din garsoniera în care locuiește Ioana Tufaru, după ce a plecat din casa lui Gigi Becali: „Luca are în sfârșit camera lui”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro