Patronii, supărați pe românii care fug de muncă: vă dăm de lucru, de ce nu vreți?

de: Alexandru Puiu
06 07. 2023

Mediul de afaceri din România are numeroase probleme la ora actuală, pe fondul inflației și crizei de lichiditate, însă cea mai mare amenințare vine din partea deficitului de personal.

Criza forței de muncă pe care patronii o acuză de ani de zile a căpătat proporții și mai îngrijorătoare, iar dacă nu se vor identifica soluții, riscăm să ajungem într-o situație critică, în numai câțiva ani.

Managerii locali sunt de părere că nu mai târziu de anul 2026 am putea ajunge să avem jumătate de milion de locuri disponibile la nivelul pieței muncii autohtone. Vorbim despre locuri de muncă pentru care firmele, în ciuda eforturilor depuse, nu vor reuși să găsească personal.

Mulți patroni spun că efectiv nu mai știu ce să facă pentru a atrage forță de muncă. Unii oferă salarii mai mari, beneficii extrasalariale de tot felul, transport gratuit, chiar și posibilitatea de a te califica la locul de muncă. În pofida faptului că depun aceste eforturi, spun ei, personalul e greu de găsit.

Fug românii de muncă sau nu le convin salariile oferite de patroni?

Numeroși români preferă să plece ca muncitori sezonieri în străinătate, câteva luni pe an, pentru a face un ban care să-i ajute să supraviețuiască până pleacă din nou în afară, decât să muncească în țară, unde spun că salariile nu le ajung nici măcar pentru a supraviețui de la o lună la alta.

„Costul de muncă, încă un avantaj competitiv al României față de alte țări din UE, se erodează. Nu se găsesc suficiente mâini de lucru, atât white collar, cât și blue collar, ca să valorifice potențialul economiei. Trebuie să nu ne mai îmbătăm cu apă rece că economia crește și așa. Situația este destul de gravă. Se găsesc oameni, dar nu sunt potriviți pentru ce se cere. Este un mare semn de întrebare cu privire la calitatea educației. Deficitul de forță de muncă al României se va adânci în lipsa unor intervenții țintite.

Lipsesc în acest an 145.000 de locuri de muncă și în 2026 vor lipsi circa 224 de mii de locuri de muncă minim. Dar probabil acest deficit este mult mai mare, poate să ajungă și dublu, putem să vorbim și de jumătate de milion de locuri de muncă pentru care există cerere, dar nu există cine să le ocupe, până în 2026. Este ceva ce se traduce în pierderi economice. Impactul asupra PIB-ului: ajungem la cifre între 9 și potențial 18 miliarde euro în 2026, ceea ce reprezintă un procent important în PIB. De aceea considerăm asta una dintre cele mai mari probleme ale mediului de afaceri din România”, a declarat Alex Milcev, Membru al Consiliului Director al AmCham Romania/Partener, Tax & Law Leader, EY Romania & Moldova, la o conferință de presă organizată de Camera de Comerț Americană în România (AmCham).