Deși un an plin de probleme, și cu o piață a muncii într-o relativă scădere, conform agregatelor, există un top cu cele mai căutate joburi din România până în iunie 2023. Aceleași agregate spun că sunt oferte pe piața muncii, vorbind și de salariile oferite de viitori angajatori, numai că de cealaltă parte, numărul potențialilor angajați este în scădere.
În decurs de câteva săptămâni, în 2023, tendința pieței muncii din UE pentru anul în curs se conturează deja în lumina reflectoarelor. Una dintre cele mai mari tendințe de pe piața muncii din UE este că în 2023 se așteaptă ca aceasta să continue să se restrângă.
Aceasta înseamnă că vor exista întotdeauna mai multe locuri de muncă vacante decât șomeri care să le ocupe. Aceasta va duce la o concurență sporită între angajatori pentru a atrage cele mai bune talente, iar angajatorul va trebui să investească muncă suplimentară pentru a găsi cele mai bune talente care să se potrivească.
Vezi și: Se caută mii de angajaţi cu salarii de până la 8.000 de lei. Nu ai nevoie de facultate
Ca urmare a înăspririi pieței muncii, remunerarea angajaților se va schimba în mod inevitabil, iar angajații se vor îndrepta către o abordare bazată pe compensația totală, arată analizele experților publicate în aprilie a.c. O altă tendință care se preconizează că va continua în 2023 este orientarea către aranjamentele de lucru flexibile.
Aceasta include lucruri precum munca la distanță, programe flexibile și partajarea locului de muncă. Pe măsură ce tot mai mulți angajați caută modalități de a-și echilibra viața profesională și cea personală, companiile încep să ofere mai multe opțiuni de lucru flexibile pentru a atrage și reține talentele de top.
Vezi și: Câți bani câștigă angajații din marketing, IT sau banking în România. Așteptările sunt mult mai mari
În acest context, efectele se resimt și pe piața muncii din România, iar balanța între ofertele angajatorilor, cu salarii relativ mari, și viitorii angajați este într-un dezechilibru, iar reprezentanții site-urilor de recrutate spun că numărul ofertelor de locuri de muncă este în creștere.
Referindu-ne la care sunt cele mai căutate joburi din România până în iunie 2023, site-urile de gen spun că un număr important de oferte sunt în zona asistenței medicale, a șoferilor, operatorilor de call-center, precum și în zona de contabilitate. De cealaltă parte cea mai scăzută ofertă se regăsesște la pozițiile de inginer:
”Prima jumătate a anului a crescut semnificativ numărul de căutări făcute de cei interesaţi să îşi schimbe locul de muncă. Vorbim despre o dublare sau chiar o triplare a numărului de căutări, în special pentru poziţiile de entry level.
Nu într-un ritm la fel de abrupt, dar observabil faţă de anul trecut, a crescut şi numărul de aplicări înregistrate în platformă.
Dacă în primul semestru din 2022 am avut 5,1 milioane de aplicări, în aceeaşi perioadă din 2023 vorbim despre aproape 5,3 milioane de aplicări“, spune Bogdan Badea, CEO al eJobs.
Datele statistice de la finalul lunii trecute, așa cum spuneam, arată o creștere a ofertelor de muncă de barista, șoferi, jutor la evenimente, asociat în logistică și directori de vânzări, printre altele, în afară de cele deja menționate.
Vezi și: Lege nouă de la 1 ianuarie 2024. Ce trebuie să afle toți românii cu bani
În ceea ce privesc salariile pe care le primesc românii, sumele vehiculate sunt între 2.800 lei și 9.000 de lei net, în cazul ultimei sume fiind vorba de oferte pentru viitori șoferi de TIR pe curse internaționale.
În cazul posturilor de contabil sau asistent medical, vorbim de salarii cuprinse între 3.600 și 6.000 de lei pentru contabili, și o medie de 3.200 lei pe lună pentru un viitor asistent medical.
Potențialii viitori angajați ca operatori de call-center ar putea câștiga în medie aproximativ 2.700 de lei la care se mai adaugă și bonurile de masă. Referitor la număru în creștere de căutări, același reprezentant eJobs are și o explicație, conforăm căreia:
”Faptul că există foarte multe căutări pe poziţiile menţionate anterior este un indicator bun pentru ce se va întâmpla cel mai probabil din toamnă, când eforturile active de a prospecta piaţa şi joburile disponibile vor fi dublate de eforturi active în direcţia aplicării propriu-zise.
Mai cu seamă în condiţiile în care, toamna, în mod tradiţional, candidaţii fac paşi concreţi în direcţia schimbării joburilor“, mai explică Bogdan Badea.
Vezi și: România rămâne fără locuitori. Cât va scădea populația țării până în 2030
Rămâne de urmărit care este evoluția pieței muncii și care vor fi, în continuare, trendurile ofertelor dar și a numărului de potențiali viitori angajați.