Patronii români se simt „zăpăciți de cap”: taxele și impozitele noi îi amețesc
Mediul privat romanesc, reprezentant de firmele mici și mijlocii (IMM-urile) se confruntă cu o lipsă totală de predictibilitate fiscală, în contextul în care se pregătesc modificări importante privind Codul fiscal.
Patronii se declară nedumeriți și așteaptă cu sufletul la gură să vadă cum se vor materializa discuțiile care se poartă acum în spațiul public.
Cert este că liderii firmelor locale cer un singur lucru, anume o fiscalitate simplă, ușor de înțeles și de aplicat, atât pentru manageri, cât și pentru stat în sine.
Microîntreprinderile ar fi ajutate dacă situația fiscalității din România s-ar tranșa mai simplu, cred oficialii din industrie. Aceste firme foarte mici sunt un pilon important pentru economia românească și ar trebui susținute prin politici care să le ajute să se dezvolte, nu să pună lacătul pe ușă.
Situație dificilă în sectorul privat. Patronii speră să scape cu taxe și impozite mai mici
Trebuie să fie o fiscalitate simplă pentru microîntreprinderi, atât ca aplicare și înțelegere pentru firme, dar și pentru stat. Pentru că, dacă introducem tot felul de condiționări, spunem că impozitarea este 1%, dar această impozitare de 1% e condiționată de o rată a profitabilității mai mică de 30%, altfel, în luna respectivă, schimbi impozitarea, e condiționată de faptul că ai angajați, n-ai angajați și tot felul de astfel de lucruri. Mai mult zăpăcim pe toată lumea, îi înnebunim pe toți, nimeni nu mai înțelege absolut nimic. Hai să stabilim un prag al impozitării simplu, ușor de aplicat”, susține președintele Consiliului IMM, Florin Jianu.
Reprezentanții mediului de afaceri speră să aibă ocazia să-și expună argumentele și opiniile în fața guvernanților, la o ultimă întâlnire înainte de a se lua deciziile importante privind schimbarea fiscalității.
„Din discuția pe care am avut-o cu prim-ministrul, dânsul a spus că o să mai aibă o întâlnire cu mediul de afaceri, o întâlnire finală. Noi am solicitat să nu fie un pachet atît de larg de măsuri, ci să fie 4-5 măsuri care să aibă impact major, care să însemne reforme în Rpmânia, pornind cu reforma statului, companii mari și abia lăsând la sfârșit, poate anul ăsta lăsăm la sfârșit companiile mici” – a afirmat reprezentantul antreprenorilor IMM.
În linii mari, firmele sunt de acord cu faptul că o înăsprire a politicilor fiscale, deși ar fi adoptată cu scopul de a crește colectările bugetare, nu ar face altceva decât să îngroape afacerile cu capital autohton. Cei mai multi manageri își doresc să fie lăsați să facă profit, să li se ofere un spațiu fiscal mai relaxant, astfel încât statul să aibă în mod real de câștigat de pe urma activității lor antreprenoriale. Altfel, cred mulți patroni, se va încuraja economia subterană, evaziunea fiscală și munca la negru, fiindcă firmele vor fi nevoite să fugă de fiscalitate sau să renunțe la afacere.