Dosarul de plagiat al lui Nicolae Ciucă a fost clasat. Cum explică procurorii decizia

de: Anca Lupescu
12 05. 2023

Parchetul General cercetează felul în care a avut loc repartizarea dosarului în care premierul Nicolae Ciucă a obținut anularea sesizărilor din teza sa de doctorat, la Curtea de Apel București, conform unor surse judiciare invocate de G4media. Între timp, dosarul a fost clasat, conform unei decizii luate de magistrații Parchetului General.

Ce s-a întâmplat cu dosarul privind plagiatul în teza de doctorat al lui Nicolae Ciucă

Update 12 mai, ora 1702. Dosarul de plagiat al lui Nicolae Ciucă a fost clasat. Faptele de care acesta era acuzat s-au prescris în urmă cu 15 ani, iar diploma nu constituie un înscris oficial fals, spun procurorii care au luat decizia ca dosarul penal pentru plagiat al premierului să fie clasat.

„Conform art.197 alin. (1) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă fapta persoanei care îşi însuşeşte, fără drept, în întregime sau în parte, opera unui alt autor şi o prezintă ca o creaţie intelectuală proprie.

Conform alin. (2) Împăcarea înlătură răspunderea penală. Termenul de prescripţie a răspunderii penale în cazul infracţiunii mai sus menţionată este de 5 ani conform art. 154 alin. (1) lit. d) Cod penal şi curge de la data săvârşirii infracţiunii, respectiv din anul 2003, termenul de prescripţie fiind aşadar împlinit în anul 2008, înainte de sesizarea formulată în prezenta cauză”, arată Parchetul General.

Știre inițială: Nicolae Ciucă a obținut o sentință prin care cele trei sesizări au fost anulate privind verificarea suspiciunilor de plagiat din teza sa de doctorat de la Universitatea Națională de Apărare Carol I.

Procurorul care se ocupă de acest caz este Mihaela Iorga Moraru, scrie sursa citată. Ea a devenit cunoscut din cauza unui conflict cu Laura Codruța Koveși, pe vremea când lucra la DNA.

Direcția Națională Anticorupție a trimis-o în judecată pe Mihaela Iorga Moraru pentru favorizarea făptuitorului și fals. La câteva luni, Înalta Culte a anulat rechizitoriul DNA.

Procuroarea a fost mutată la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiției, o structură care a fost desființată. Apoi, a fost mutată la Parchetul General, pe Secția de urmărire penală și criminalistică.

De fapt, ONG-ul Declic a depus o plângere penală la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Plângerea penală înregistrată la parchet vizează infracțiunea de alterare a integrității datelor informatice, după ce în presă a apărut informația că s-ar fi intervenit în repartizarea aleatorie a dosarului la Curtea de Apel București, ca să ajungă la un «judecător dedicat»”, scria ONG-ul pe atunci.

Dosarul privind repartizarea aleatorie a dosarului în care premierul Ciucă a cerut anularea sesizărilor de plagiat a ajuns pe masa lui Marius Iosif, care a admis cererea premierului, iar la scurt timp s-a pensionat.

14 ONG-uri au depus sesizări privind modul în care a fost repartizat dosarul și le-au trimis către Inspecția Judiciară, care a clasat sesizările. 

CAB a transmis că efectuează anchetă internă, însă nu a dat niciun răspuns public, la două luni de la anunț.