26 iul. 2022 | 14:58

Noua lege a Educației: Răspunderea pentru plagiat să se prescrie în trei ani de la săvârșirea faptei

ULTIMA ORĂ
Noua lege a Educației: Răspunderea pentru plagiat să se prescrie în trei ani de la săvârșirea faptei

Asociația Națională a Organizațiilor Studențești din România reacționează la proiectul de lege a învățământului superior și semnalează că în text apare încă o formă de amnistiere a plagiatorilor: răspunderea civilă și administrativă pentru plagiat să se prescrie în trei ani de la săvârșirea faptei. Potrivit ANOSR, 273 de amendamente pentru modificarea textului au fost trimise către Ministerul Educației.

Scandalul provocat de noua lege a Educației continuă

Reprezentanții studenților din România atrag atenția că proiectul de lege a învățământului superior prevede ca răspunderea pentru plagiat să se prescrie în trei ani de la săvârșirea faptei, fiind o formă de amnistiere a plagiatorilor, notează Edupedu.

Studenții români s-au sesizat în privința plagiatului

Printre măsurile pe care le critică ANOSR se numără desființarea CNATDCU (instituție care verifică și acordă doctorate), dar și prevederea ca un doctor să renunțe oricând la titlul obținut, dacă este vizat de plagiat, fără să fie tras la răspundere sau să înapoieze banii statului care i-a bugetat cercetarea pentru lucrare. În schimb, Asociația propune existența unui mecanism sau echivalent Comitetului de lucrări care să verifice modul în care se acordă titlul de doctor de către universități.

„Analizând proiectul de lege, constatăm existența unor prevederi noi utile pentru studenți și sistem, în special în zona echității, dar și în alte domenii, a unor noi reglementări care trebuie clarificate, dar și a unor propuneri care în mod clar nu pot fi susținute și nu ar trebui aprobate, aducând deservicii majore. În general, observăm că majoritatea covârșitoare a legii reprezintă o preluare a Legii educației naționale nr. 1/2011, respectiv a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 75/2005”, se arată în mesajul ANOSR.

Ce prevede proiectul de lege

Studenții au remarcat că răspunderea pentru plagiat se prescrie în trei ani de la săvârșirea faptei, așa cum se arată la articolul 154, alineatul 1 din proiectul de lege a Educației. În acest sens, „unul dintre amendamentele federației urmărește ca răspunderea pentru plagiat să fie imprescriptibilă”, mai transmite ANOSR.

„Deși menținerea unor punți de stabilitate este importantă, ne-am fi așteptat, ca întreaga societate, ca după ani de construcție, respectiv luni întregi pentru implementarea proiectului „România Educată”, schimbările să fie mult mai vizibile. În același timp, unele dintre prevederi, în special cele care consolidează anumite practici de consolidare a puterii în universitate și în sistem, care se dezvoltă de ani de zile, se depărtează evident de la principiile enunțate de Președintele României ca bază de clădire a reformei prin „România Educată”, menționeză Asociația Națională a Organizațiilor Studențești.

Prin noua legea a Educației se dorește reorganizarea CNATDCU, precum și revenirea la tradiția universităților românești, și anume acordarea titlului de doctor de către acestea.