Oppenheimer, rostind infamul său discurs „I Am Become Death”: omul care a creat bomba atomică s-a simțit vinovat

de: Ozana Mazilu
18 07. 2023

Înainte de lansarea mult-așteptatului Oppenheimer al lui Christopher Nolan, în această săptămână, a existat un interes reînnoit pentru personajul său central, J. Robert Oppenheimer din viața reală.

Oppenheimer a fost fizicianul teoretician numit adesea „părintele bombei atomice” pentru munca sa de director al Laboratorului Los Alamos al Proiectului Manhattan din New Mexico. Proiectul a fost un succes, iar pe 16 iulie 1945, Oppenheimer și alții implicați în proiect au urmărit cum a avut loc prima explozie nucleară.

Două bombe atomice au fost aruncate ulterior asupra Japoniei, ucigând sute de mii de cetățeni și punând capăt celui de-al Doilea Război Mondial.

Oppenheimer, omul care a început să distrugă omenirea

„Bombele atomice de la Hiroshima și Nagasaki au pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial. Nu poate exista nicio îndoială în acest sens”, a spus generalul locotenent Leslie R Groves, fostul director al Proiectului Manhattan, care urmează să fie interpretat de Matt Damon în film, ani mai târziu.

„Deși au adus moarte și distrugere la o scară înfiorătoare, au evitat pierderi și mai mari – americane, engleze și japoneze”.

Oppenheimer, cu mai multă responsabilitate decât majoritatea în proiect, era conștient de greutatea acestei decizii. Într-un interviu celebru pentru un documentar intitulat „Decizia de a arunca bomba”, el a spus că, în timp ce privea explozia, i-a adus aminte de un pasaj din Bhagavadgita.

„Știam că lumea nu va mai fi la fel. Câțiva oameni au râs. Câțiva oameni au plâns. Majoritatea oamenilor au tăcut”, a spus Oppenheimer.

„Mi-am amintit de versul din scriptura hindusă, Bhagavadgita. Vishnu încearcă să-l convingă pe Prinț că ar trebui să-și facă datoria și, ca să-l impresioneze, își ia forma cu mai multe brațe și spune: „Acum, am devenit Moartea, distrugătorul de lumi. Presupun că toți ne-am gândit la asta într-un fel sau altul”.

Oppenheimer se pare că a simțit o imensă vinovăție pentru crearea armelor nucleare, în urma distrugerii Hiroshima și Nagasaki, spunându-i președintelui Truman „Simt că am sânge pe mâini”.

„Dacă bombele atomice vor fi adăugate ca noi arme la arsenalele unei lumi în război sau la arsenalele națiunilor care se pregătesc de război, atunci va veni vremea când omenirea va blestema numele Los Alamos și Hiroshima”, a spus el, în 1945.

„Oamenii acestei lumi trebuie să se unească sau vor pieri”.

El a continuat să se opună planului guvernului SUA de a-și extinde arsenalul nuclear cu bombe cu hidrogen mai puternice, la doar câțiva ani după război. Dar era prea tarziu.