Omul care ar fi reușit să devalorizeze aurul. Cum a devenit putred de bogat 

de: Ana Anițoiu
02 09. 2023

Un om ar fi reușit să devalorizeze aurul, după ce a obținut o avere mult mai mare decât cea a lui  Elon Musk sau a lui Jeff Bezos, doi dintre cei mai avuți oameni din prezent.

Omul atât de bogat încât a devalorizat aurul

În Europa, secolul al 14-lea a însemnat o perioadă întunecată caracterizată de izolare religioasă și superstiții, întunecată și mai mult de venirea Ciumei Negre, o epidemie de ciumă bubonică ce a provocat decesul a aproximativ 50 de milioane de persoane doar în această zonă geografică.

Însă, în același timp, la mii de kilometri distanță, în Africa subsahariană, Imperiul Mali experimenta o înflorire medievală a culturii și învățăturii, stimulată de o bogăție ce sfida imaginația.

Personajul central al acestei povești era un rege din Africa de Vest numit Mansa Musa, care conducea un vast imperiu musulman ce se întindea pe 3.219 kilometri, de la Oceanul Atlantic până în teritoriul Nigerului de astăzi.

Cu toate acestea, ceea ce făcea imperiul lui Mansa Musa și mai impresionant decât dimensiunile sale era bogăția sa naturală – două câmpuri aurifere deosebit de productive, renumite pentru producția celui mai pur și prețios aur din lume.

Dacă relatări despre Mansa Musa sunt veridice – că el și curtea sa erau împodobiți cu aur pur și că a cheltuit atât de mult aur într-un pelerinaj la Mecca încât a influențat prețul aurului pe durata decadelor – atunci el ar fi putut să fie cel mai bogat om care a existat vreodată.

Ce avere avea omul care a devalorizat aurul

Site-ul Celebrity Net Worth afirmă că valoarea averii sale ar fi ajuns la 400 de miliarde de dolari în termeni de azi. Astfel, Mansa Musa ar fi fost mult mai bogat decât Bernard Arnault, Elon Musk și Jeff Bezos, care ocupă primele trei locuri în topul celor mai avuți oameni din lume, cu averi de: 211 miliarde de dolari, 180 miliarde de dolari, respectiv 114 miliarde de dolari.

Mansa Musa a preluat tronul Imperiului Mali între anii 1307 și 1312 (termenul „Mansa” înseamnă „sultan” sau „împărat” în limba Mandinka) și a consolidat poziția imperiului său în mijlocul unei vaste rețele comerciale medievale ce conecta Asia, Orientul Mijlociu și Europa prin Africa, anexând 24 de orașe. Un procent din aurul extras din imperiu era trimis ca tribut regal.

O hartă din secolul al 14-lea, cunoscută sub numele de „Catalan Atlas”, prezintă o imagine a lui Mansa Musa așezat pe un tron luxuriant, încununat cu aur, ținând un sceptru într-o mână și o imensă minge de aur în cealaltă.

„Conducătorul maur se numește Musse Melly (Mansa Musa), stăpânul din Guinea”, descrie harta. „Acest rege este cel mai bogat și mai important stăpân din această regiune în întregime, datorită cantității mari de aur găsită în teritoriile sale.”

Camera sa bogată în aur Istoricul arab din secolul al 14-lea, Al-‘Umari, oferă o relatare indirectă a salonului său de tron opulent, presupus a fi decorat în întregime cu aur.

„Regele din Mali are alături de el armele sale, toate făcute din aur – sabia, sulița, toc de săgeți, arc și săgeți”, scria Al-‘Umari, descriind și membrii curții regale malineze. „Călăreții lor curajoși poartă brățări de aur. Cei care au făptuit lucruri eroice poartă și coliere de aur. Și dacă sunt și mai remarcabili, adaugă brățări din aur la glezne.”

Totuși, istoricii au avertizat că aceste relatări antice ar trebui să fie privite cu prudență, pentru că de multe ori sunt subiective și, cu siguranță, exagerate, dar conțin în ele elemente de adevăr.

Kathleen Bickford Berzock, director adjunct al afacerilor curatoriale la Muzeul Block de la Universitatea Northwestern, unde a fost curator pentru o expoziție impresionantă despre rețeaua comercială trans-sahariană care a făcut pe Mansa Musa atât de incredibil de bogat, afirmă că, deși detaliile pot fi exagerate de-a lungul timpului, ideile principale ale poveștii despre Mansa Musa sunt bine întemeiate.

„Fără îndoială, Mansa Musa și alți lideri din aceste regate din Africa de Vest aveau acces la cantități imense de avere, iar aurul în sine era considerat cel mai curat și valoros aur al vremii”, spune Berzock. „Dacă el a fost cel mai bogat om din istoria lumii, este o întrebare deschisă.”

Cum a reușit să devină atât de bogat

Mansa Musa a fost atât de bogat pentru că era în centrul celei mai vibrante rețele comerciale medievale. Cererea pentru aurul din Vestul Africii era atât de mare încât negustorii erau dispuși să traverseze Deșertul Sahara pentru a-l obține.

Aurul din Vestul Africii era practic „standardul de aur”, iar regatele din toată lumea doreau să-și creeze moneda din acest material pur. În Mali, ce era inundat de aur, cea mai valoroasă marfă era sarea. Aceasta chiar era folosită ca mijloc de schimb. Prin urmare, caravanele se opreau în cursul călătoriei pentru a face schimb de textile și condimente pentru plăci mari de sare sahariană.

Ibn Battuta, un scriitor arab medieval, susținea că avanpostul saharian Teghaza era atât de bogat în sare deșertică încât clădirile sale erau construite din sare pură. Odată ajunși în Mali, unele surse afirmă că plăcile grele de sare puteau fi schimbate pe loc cu aur în cantitatea lor.