Obligatoriu pentru toți angajații din România, din 2023: nu mai merge cu salariul minim pe economie
Codul Muncii a suferit mai multe modificări în ultima perioadă, iar cele mai importante dintre ele au intrat în vigoare din prima lună a noul an. Acestea sunt foarte importante pentru că se reflectă în vești bune pentru angajați și pretext de amenzi substanțiale pentru angajatori.
Anul 2023 este ultimul în care angajații care activează pe piața din România mai pot fi plătiți cu salariul minim pe economie după o perioadă de doi ani la actualul loc de muncă. Din 2024, o majorare este obligatorie, conform unei prevederi introduse încă din 2021 în Codul Muncii, legea de căpătâi a angajaților și angajatorilor români.
Ce spune legea despre angajații cu salariul minim pe economie din România
”Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (…) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
Prevederile (…) se aplică și pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022”, prevede OUG 142/2021, care a modificat Codul Muncii.
Având în vedere că noua prevedere a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2022, de la începutul lui 2024, angajații cu o vechime mai mare de 2024 trebuie să aibă o majorare salarială. Ca referință, salariul minim brut pe economie a fost 2550 de lei în 2022, dar a crescut până la 3000 de lei de la 1 ianuarie 2023. Nu mai puțin de o treime dintre românii aflați în câmpul muncii ”se bucură” de această leafă pe meleaguri mioritice. Rămâne să vedem câți patroni vor risca sancțiuni ignorând această prevedere și, mai ales, dacă nu cumva mărire obligatorii vor fi, de cele mai multe ori, de 10 lei peste pragul impus de către autorități.