29 dec. 2022 | 16:26

Salariu de până la 10.000 de lei, la stat: au început angajările masive în România

ACTUALITATE
Salariu de până la 10.000 de lei, la stat: au început angajările masive în România

Îți dorești un post în sistemul public? Iată că statul îți oferă șansa să devii angajat, în viitorul foarte apropiat. Avem din nou numeroase poziții vacante pentru care se caută angajați, iar salariile și sporurile sunt demne de invidiat.

Pentru un angajat în sectorul privat, salarii de 10.000 de lei și sporuri de 1.000 de lei reprezintă niște cifre pe care le văd doar dacă-și adună salariile pe câte trei sau patru luni. La stat însă există poziții vacante pentru care acești bani sunt oferiți lună de lună, dacă ai noroc să te numeri printre cei ce vor obține joburile respective.

Trebuie să știi că, din ianuarie 2023, pică acea lege referitoare la înghețarea angajărilor în sistemul public. Practic, anul viitor vom asista la o creștere a aparatului bugetar care a ajuns deja să aibă proporții însemnate și să fie un pilon principal în graficele de cheltuieli de la bugetul public.

Ca referință, 1.500 posturi de posturi dintre cele ce își așteaptă candidații aparțin doar de ANAF, însă Fiscul nu e singura instituție de stat care face recrutări, deci foarte mulți români au șansa să devină bugetari, de anul viitor. Ce salarii primești, dacă te tentează să ajungi pe o poziție în cadrul Fiscului? Ei bine, lefurile nu sunt deloc de neglijat, dar depind de la un job la altul.

De exemplu, dacă ești consilier, vei fi remunerat cu un salariu cuprins între 7.000 și 10.000 lei pe lună, dar asta nu e tot. În buzunar îți vor intra alți bani frumoși, sub formă de spor, al cărui cuantum poate fi de 1.100 – 1.500 lei pe lună.

Avem cei mai mulți bugetari din UE, dar statul continuă să angajeze

Angajările ce vor fi reluate din 2023 sunt interesante cel puțin dintr-un punct de vedere – acela al faptului că România are deja cei mai mulți angajați la stat din rândul tuturor țărilor membre ale Uniunii Europene.

La noi, peste 1,2 milioane de persoane lucrează la stat, iar aparatul bugetar nu e deloc unul „ieftin”, ci foarte costisitor, iar creșteri de cheltuieli cu salariile se resimt de la un an la altul.

„Dacă ne uităm, de exemplu, la ponderea din venituri bugetare, noi suntem pe primul loc în Uniunea Europeană cu o alocare de 37% din venituri către plata bugetarilor. Versus 16% în Germania, sau 23% media Uniunii Europene”, atrage atenția Adrian Codirlașu, analist fiscal CFA.