Obiceiul la care ar trebui să renunți, când mergi la drumeție. De ce nu ar trebui să faci niciodată asta

de: Iulia Kelt
20 09. 2023

Dacă îți plac drumețiile, mai mult ca sigur că ai găsit, la un moment dat, „turnulețe” din pietre pe traseu – ori poate ai construit și tu câteva, în drumurile tale.

În timp ce unele sunt construite intenționat, pentru a marca trasee turistice și pentru a-i ajuta pe turiști să nu se abată de la potecă, altele sunt stivuite de oameni, în scop recreativ sau artistic.

Cu toate acestea, Serviciul Parcurilor Naționale din SUA sugerează că acele ornamentale îi pot deruta pe cei care nu sunt familiarizați cu zona, conducând adesea turiștii pe calea greșită.

Respectă natura și las-o nederanjată în urma ta

Mai mult, dacă muți piatră dintr-un loc în altul, este posibil să strici habitatul unei ființe.

Pietrele pot contribui la eroziunea solului sau pot distruge microhabitatele delicate de care plantele și animalele au nevoie pentru a supraviețui.

În concluzie, atunci când ajungi în natură, încearcă să nu deranjezi nimic, de vreme ce nu ai de unde să știi ce familie de furnici sau alți gândaci s-ar putea adăposti sub piatra pe care o muți tu în mod intenționat.

Evident, așa cum menționam anterior, s-ar putea să contribui în acest fel la dereglarea traseului altor turiști, astfel să se ajungă la tragedii.

Natura este fragilă, iar noi, oamenii, am face bine să o păstrăm așa cum este, luând în calcul tot răul pe care i l-am făcut în trecut.

Mai mult decât atât, încearcă să nu lași gunoaie în urma ta, dacă te afli într-o drumeție. Dacă ai putut să cari recipiente de plastic (sau alte materiale poluante) pline până acolo, cu siguranță poți să le cari goale înapoi, până la primul punct de colectare al gunoiului.

Respectul pentru natură este, până la urmă, respect pentru propria persoană, întrucât orice acțiune a unui singur om va impacta parcurusul întregului ecosistem din care facem cu toții parte.