19 sept. 2023 | 09:45

Gunoiul, transformat în mâncare de către un startup: ai mânca deșeuri industriale?

ACTUALITATE
Gunoiul, transformat în mâncare de către un startup: ai mânca deșeuri industriale?

Resturi industriale transformate în mâncare. Asta dorește un startup să facă. Ai mânca așa ceva?

O companie de tehnologie alimentară din Estonia vrea să transforme rumegușul în mâncare. Așadar, compania ÄIO, înființată în 2022, spune că a creat o modalitate de a produce grăsimi și uleiuri din deșeuri industriale.

Mâncarea realizată din deșeuri industriale

„Ceea ce am dezvoltat este foarte asemănător cu fabricarea berii, unde drojdia este folosită pentru a transforma zaharurile din orz în alcool, iar hameiul este adăugat pentru gust”, a declarat co-fondatorul Petri-Jaan Lahtvee pentru Euronews Next.

„Folosim un tip diferit de drojdie care transformă zaharurile din fluxurile secundare industriale, dar nu în etanol, ci în grăsimi și uleiuri. Este, în esență, un proces foarte natural, precum fermentația. Lemnul, produsele agricole, cum ar fi paiele, și chiar deșeurile alimentare pot fi transformate în ingrediente pentru industria alimentară sau cosmetică. În plus, procesul nu are nevoie de alte inputuri – cu excepția unui „pic” de azot – și este ușor de extins în alte locații din întreaga lume”, a adugat acesta.

Spre exemplu, uleiul roșu-roșcat produs prin procesul inovator al ÄIO este ideal pentru a crea alternative la carne, care au adesea nevoie de o pată de culoare pentru a atrage consumatorii în locul rivalilor de origine animală. Compania spune că uleiurile sale încapsulate sunt un înlocuitor „perfect” pe bază de plante pentru produsele de panificație.

Pe lângă faptul că sunt „mai gustoase și mai sănătoase” decât alternativele de pe piață, un beneficiu cheie al invenției lor este că „atenuează” „impactul uriaș asupra mediului” al grăsimilor animale și al uleiurilor pe bază de plante, a declarat Lahtvee pentru Euronews Next.

Producerea uleiului de palmier – care este folosit într-o multitudine de produse de zi cu zi, cum ar fi produsele tartinabile și șamponul – a provocat defrișări devastatoare în Asia, Africa și America Latină, potrivit World Wildlife Fund.