Oamenii care suferă de boli mintale, mai „bătrâni” decât ceilalți: ce se întâmplă, de fapt

de: Iulia Kelt
31 03. 2023

Noi cercetări au arătat că persoanele cu diferite tulburări mintale au markerii biologici ai îmbătrânirii crescuți, indicând faptul că îmbătrânesc fizic într-un ritm mai rapid.

Persoanele cu boli mintale prezintă, de obicei, mai multe tulburări mintale legate de vârstă și au o durată de viață scurtă, deși cercetările de până acum nu au reușit să evidențieze exact de ce.

În timp ce severitatea variază în funcție de individ și de boala psihică în cauză, anxietatea, depresia, tulburarea bipolară și multe altele au fost legate de o durată de viață semnificativ mai scurtă și de tendința de a dezvolta diabet și afecțiuni cardiace.

Bărbații cu boli mintale, predispuși, în mod deosebit, la îmbătrânire prematură

Efectul este mai intens la bărbați, care se pot aștepta la o durată de viață mai scurtă cu aproximativ zece ani, iar la femei vorbim despre șapte ani.

O nouă cercetare, realizat de King’s College din Londra, prezentată la Congresul European de Psihiatrie, a analizat un set uriaș de date de la 110.780 de pacienți, provenite Biobank din Marea Britanie.

Ei și-au propus să identifice dacă corelația dintre boala mintală și durata de viață are o legătură biologică sau ar putea fi explicată prin alte mijloace, luând aceste date și verificându-le.

Rezultatele au arătat că persoanele cu antecedente aveau profiluri biologice de metaboliți care indicau că sunt mai în vârstă decât erau în realitate, explicând într-un fel de ce prezintă de obicei mai multe boli legate de vârstă și mor mai devreme.

„Acum este posibil să se prezică vârsta oamenilor din metaboliții din sânge. Am descoperit că, în medie, cei care au avut o istorie legată de o boală mintală de-a lungul vieții aveau un profil de metaboliți, ceea ce presupunea că sunt mai în vârstă decât vârsta lor reală”, s-a explicat.

Lucrarea nu numai că validează cercetările existente cu privire la o bază biologică pentru apariția acestor boli, dar caută și să îmbunătățească gestionarea bolilor în sine prin eventuala tratare a unora dintre cauzele de bază.