O rugăciune, inventată de Biserica Ortodoxă Rusă pentru rușii șomeri. Ce trebuie să spună cei care nu au loc de muncă

de: Ana Anițoiu
18 05. 2023

O rugăciune pentru rușii șomeri a fost inventată de Biserica Ortodoxă Rusă, condusă de Patriarhul Kirill, un susținător al războiului din Ucraina. Sfântul Sinod a aprobat-o.

Ce rugăciune trebuie să spună șomerii din Rusia

Rugăciunea a fost inventată de Biserica Ortodoxă Rusă în contextul în care rata declarată a șomajului în această țară este de aproximativ 4%.

„Doamne, Iisuse Hristoase, Creator al lumii şi Creatorul nostru, al tuturor, ai grijă la dorinţele tuturor celor aflaţi în nevoie, cunoscător al dorinţelor noastre (…) şi dă-ne sarcini folositoare!

Acum Te rugăm cu smerenie: dă robului tău (numele) lucrări bune, în care toate cele folositoare se fac spre slava Ta (…) şi primeşte roadele vrednice ale ostenelii sale…”, arată rugăciunea.

Vladimir Putin, cadou pentru Biserica Ortodoxă Rusă

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a dăruit Bisericii Ortodoxe Ruse săptămâna aceasta icoana Sfintei Treimi de Andrei Rublev, expusă în Galeria Tretiakov.

Această decizie a liderului rus nu a fost văzută cu ochi buni de toți rușii, pentru că în ultimii 20 de ani Patriarhia Moscovei s-a bucurat de numeroase avantaje, iar patriarhul rus Kirill este cunoscut drept un susţintător al Kremlinului.

Patriarhul Kirill a fost criticat de liderii religioși din toată lumea din cauza declarațiilor sale prin care a susținut războiul pe care Vladimir Putin l-a declanșat în Ucraina la data de 24 februarie 2022.

În luna septembrie a acestui an, Patriarhul Kirill al Rusiei le promitea soldaților ruși care mor pe frontul din Ucraina că vor fi iertați de toate păcatele.

Recent, două cotidiene elvețiene, Le Matin Dimanche şi Sonntagszeitung, au dezvăluit că patriarhul Kirill al Rusiei, susţinător apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a lucrat pentru KGB în anii 1970, sub numele de cod Mihailov. Acestea au citat arhive declasificate.

Patriarhul Kirill a trăit la Geneva, unde reprezenta în mod oficial Patriarhia de la Moscova pe lângă Consiliul Ecumenic al Bisericilor. Misiunea lui era să influențeze acest Consiliu în care KGB s-a infiltrat în anii 1970 şi 1980.