O nouă descoperire în medicină. Structura anatomică necunoscută din creierul oamenilor

de: Cojocaru Cristian
08 01. 2023

O nouă descoperire în medicină arată o structură anatomică a creierului ce nu a fost niciodată descrisă până acum. Aceasta joacă un rol foarte important în organismul uman.

Stratul de țesut, numit membrana limfatică subarahnoidiană (SLYM), joacă un rol important atât în eliminarea deșeurilor din creier, cât și în sistemul imunitar, acționând ca o barieră de protecție și adăpostind celulele imune.

Membrana recent descoperită a fost caracterizată pentru prima dată la șoareci, dar de atunci a fost observată în creierul uman adult. Are doar câteva celule grosime și este una dintre cele patru astfel de membrane dintre craniu și creier.

Celelalte trei sunt membranele dura, arahnoidian și pia mater împreună, ele alcătuiesc stratul meningian. Cea mai recentă adăugare împarte spațiul de sub stratul arahnoid, spațiul subarahnoidian, care conține lichidul cefalorahidian (LCR).

Făcând acest lucru, se alătură celorlalte membrane meningeale creând o barieră între creier și restul corpului. SLYM, în special, pare să separe CSF proaspăt făcut, „curat” de LCR „murdar” care conține deșeurile celulelor. Prin urmare, este probabil implicat în sistemul glimfatic – o rețea responsabilă pentru eliminarea deșeurilor din creier.

„Descoperirea unei noi structuri anatomice care segregă și ajută la controlul fluxului de lichid cefalorahidian (LCR) în și în jurul creierului ne oferă acum o apreciere mult mai mare a rolului sofisticat pe care LCR îl joacă nu numai în transportul și eliminarea deșeurilor din creier, dar și în susținerea apărării sale imune”, a spus Maiken Nedergaard, unul dintre autorii unui studiu care descrie descoperirea, într-un comunicat.

Descoperire în medicină care arată o nouă zonă a creierului uman

SLYM este un tip de membrană de mezoteliu, exemple din care pot fi găsite în jurul altor organe din corp, inclusiv plămânii și inima. Aceste membrane protejează de obicei organele și găzduiesc celule imune, iar SLYM nu este diferit.

S-a descoperit că este plin de celule imunitare, sugerând importanța sa pentru apărarea creierului. Aceste celule pot folosi SLYM pentru a supraveghea LCR pentru semne de infecție sau inflamație. Noua descoperire ar putea avea implicații pentru studiul leziunilor cerebrale și al bolilor precum scleroza multiplă și Alzheimer.

Cercetătorii au observat că numărul și diversitatea celulelor imune din SLYM au crescut ca răspuns la inflamație și îmbătrânire. De asemenea, ei sugerează că: „Ruperea fizică a SLYM ar putea, prin modificarea tiparelor de flux LCR, să explice suprimarea prelungită a fluxului glimfatic după leziuni cerebrale traumatice, precum și riscul crescut posttraumatic de a dezvolta boala Alzheimer”.

SLYM, adaugă ei mai departe, ar putea permite celulelor imune din craniu să acceseze creierul, explicând posibil inflamația prelungită după rănire. Pe scurt, această nouă structură ar putea influența o serie de afecțiuni ale creierului și, speră cercetătorii, descoperirea ei ar trebui să ne ajute să le înțelegem mai bine. Studiul este publicat în revista Science.