O ciupercă valorează mai mult decât greutatea sa în aur: de ce este specială

de: Iulia Kelt
04 04. 2023

Cel mai valoros parazit din lume își face o casă în interiorul larvelor de molii-fantomă, pe care le infectează în timpul verii, în timp ce omizile se află sub pământ.

Ciuperca își va mânca încet gazda în următoarele luni, ca după aia să-și trimită sclavul aproape mort „la plimbare”.

Vorbim despre un duo mortal care a devenit cunoscut sub numele de yartsa gunbu, în Tibet, sau Dōng Chóng Xià Cǎo, în China. În ambele variante înseamnă „vierme de iarnă, iarbă de vară”.

Acest lucru se datorează faptului că această ciupercă arată ca o tulpină de culoarea pământului care se ridică din sol.

În China, aceasta ciupercă este cunoscută sub numele de „aur moale”

Ciuperca omidă de Himalaya a devenit una dintre cele mai valoroase mărfuri biologice de pe Pământ.

În China, a câștigat porecla de „aur moale”, cu estimări ale valorii de preț care variază de la 20.000 de dolari la 40.000 de dolari pe kilogram, până la 140.000 de dolari pentru un exemplar mai mare. Cu alte cuvinte, valorează mai mult decât greutatea sa în aur.

Exact ca Ophiocordyceps, aceasta face parte din categoria ciupercilor parazite care controlează creierul, despre care se știe că transformă furnicile și păianjenii în zombi și au devenit vedete în The Last Of Us.

Ophiocordyceps sinensis este, totuși, specială, deoarece se estimează că poate conține aproximativ 30 de bioactivități, conform unei lucrări din 2013.

„Recent, au fost descrise bioactivitățile O. sinensis și includ activități antiarterioscleroză, antidepresivă și antiosteoporoză, fotoprotecție, prevenire și tratamentul leziunilor intestinale, promovarea capacității de rezistență și îmbunătățirea memoriei”, se arată, printre altele, în lucrare.

Este folosită de peste 700 de ani ca ingredient în medicina tradițională, iar piața O. sinensis rămâne la fel de activă și în zilele noastre.

Din păcate, în ultimii ani, ciuperca în sine se află în pericol din cauza supraexploatării, degradarea habitatului și schimbărilor climatice.

Studiile au descoperit că ciuperca omidă de Himalaya este mai productivă în condiții reci, preferând habitatele care sunt înghețate cel puțin o parte a anului.