23 feb. 2023 | 11:55

Ce efect au ciupercile asupra creierului uman, de fapt: explicația cercetătorilor

ACTUALITATE
Ce efect au ciupercile asupra creierului uman, de fapt: explicația cercetătorilor

Ciupercile au atras atenția în ultimii ani, mai ales pentru potențialul lor de a ajuta buna funcționare a creierului uman.

Și nu, nu vorbim despre cele psihedelice – nu de data aceasta.

Ciuperca denumită generic coama leului are de multă vreme o reputație bună în ceea ce privește anumite beneficii pentru sănătatea mintală, cercetările recente susținând potențialul său de a reduce riscul de depresie sau de a limita daunele cauzate de boala Alzheimer.

Studiul care demonstrează cât de importante sunt ciupercile

Într-un nou studiu, realizat de o echipă internațională de oameni de știință, s-au identificat compuși din ciuperca coama leului (Hericium erinaceus), o specie de ciupercă comestibilă cunoscută și sub numele de yamabushitake sau hou tou gu.

„Extracte din aceste așa-numite ciuperci coamă leului sunt folosite în medicina tradițională în țările asiatice de secole, dar am vrut să determinăm științific efectul lor potențial asupra celulelor creierului”, a declarat autorul principal al studiului, Frédéric Meunier, de la Institutul din Queensland.

Cercetătorii au izolat un compus din ciuperca coama leului, cunoscut sub numele de N-de feniletil izohericerin, împreună cu derivatul hidrofob numit hericen A. Mai apoi au testat efectele acestora asupra neuronilor cultivați din embrioni de șobolan.

Extractele au avut un „efect neurotrofic clar”, scriu ei, rezultând axoni dublu lungi, adică legăturile filiforme care conduc impulsurile departe de un neuron.

„Testele de laborator au măsurat efectele neurotrofice ale compușilor izolați din Hericium erinaceus asupra celulelor creierului cultivate și, în mod surprinzător, am descoperit că acești compuși activi promovează proiecțiile neuronilor, extinzându-se și conectându-se la alți neuroni”, a declarat, de asemenea, Meunier.

„Folosind microscopia de super-rezoluție, am descoperit că extractul de ciuperci și componentele sale active cresc, în mare măsură, dimensiunea conurilor, care sunt deosebit de importante pentru ca celulele creierului să își simtă mediul și să stabilească noi conexiuni cu alți neuroni din creier”, a adăugat omul de știință.

Cercetările au arătat că aceste conuri de creștere stimulează dezvoltarea axonilor, ajutând extensiile cruciale să se ramifice dintr-o celulă nervoasă și să navigheze pentru a se conecta cu o celulă care are țintă precisă.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele