Numărul refugiaților ucraineni angajați în România, dezvăluit. Domeniile în care lucrează cei mai mulți dintre ei
Numărul refugiaților ucraineni angajați în România a fost dezvăluit de ministrul Muncii, Marius Budăi, care a precizat domeniile în care lucrează cei mai mulți dintre aceștia, la mai bine de un an după ce liderul rus Vladimir Putin a dat startul unui război în țara lor.
Câți refugiați ucraineni sunt angajați în România
Conform ministrului Muncii, Marius Budăi, la mai bine de un an de la declanșarea războiului din Ucraina, numărul de angajați ucraineni din România este în creștere.
„În această dimineaţă sunt înregistrate 7.885 contracte active ale cetăţenilor ucraineni, dintre care 6.651 sunt contracte care au data de început a activităţii de când a început conflictul.
Deci, numărul de contracte care au data de început 24 februarie sau mai recentă a crescut cu 28 faţă de ziua de joi.”, a declarat ministrul.
Domeniile în care lucrează cei mai mulți ucraineni în România
De asemenea, ministrul Muncii a spus că cei mai mulți dintre refugiații ucraineni care s-au angajat în România, după începutul războiului din Ucraina, adică 1.730, lucrează în industria prelucrătoare, în timp ce alți 1.001 lucrează în construcții.
Din punct de vedere al judeţelor în care lucrează refugiați ucraineni, cei mai mulţi dintre aceștia, 2.713, au ales municipiul Bucureşti. În Bistriţa-Năsăud sunt angajați 445; în Timiş, 428; în Arad, 376, iar în Maramureş, 332.
Un proiect de hotărâre de Guvern ce stabilește sume mai mici pentru refugiații ucraineni spre deosebire de cele ce le sunt acordate în prezent a fost pus în dezbatere publică, în contextul în care alte țări europene au renunțat deja să acorde astfel de ajutoare.
Potrivit acestui proiect, ar urma să fie alocată suma de 2.000 de lei de chirie pentru fiecare familie de ucraineni stabilită în țară. În afară de această sumă de bani, ar urma să mai fie acordați încă 650 de lei pentru mâncare pentru fiecare persoană în parte.
Pentru refugiații ucraineni care au ajuns în România singuri, Guvernul intenționează să acorde lunar 2.000 de lei pentru chirie și 750 de lei pentru mâncare.