Nu vrei să știi cum ți se face mâncarea: clipul viral despre ”crenvurștii oceanelor”
Poate că ai văzut deja clipuri despre modul în care se prepară crenvurștii clasici și ți-a cam trecut pofta să-i mănânci. Dar trebuie să știi că nici așa-numiții „crenvurști ai oceanelor” nu sunt deloc departe de acel tip de preparare. Un video postat pe Reddit prezintă acest proces, așa cum este el realizat într-o fabrică din Thailanda.
Nu vrei să știi cum ți se face mâncarea
Poate că ai mâncat uneori, ba chiar cu poftă, așa-numitele „crab sticks” sau „seafood sticks”, Noi le numim adesea „batoane de crab” sau „batoane de fructe de mare” și le găsim în pungi congelate, în supermarketuri. Dar dacă ai ști cum se prepară, probabil că te-ai gândi de două ori înainte să le mai guști.
Un video postat pe Reddit arată procesul de fabricație al acestora, iar reacțiile de dezgust ale internauților n-au întârziat să apară. În clip se vede o pastă de un gri albicios care e amestecată cu mai multe substanțe, rezultatul fiind ceea ce folosește pentru „delicioasele” „crab sticks”.
Unul dintre cei care a vizionat clipul a comentat că „practic, sunt crenvurștii oceanelor”, cu referire la modul asemănător în care se prepară aceștia. Altul a fost și mai tranșant, spunând că „pentru un moment, am crezut că fac adeziv pentru faianță”, scrie iflscience.com.
Ideea este că produsul respectiv este preparat, de fapt, dintr-o pastă numită surimi, care este folosită în Japonia de aproape 900 de ani, fiind considerată o delicatesă. Dar surimi străvechi nu prea mai seamănă cu cel actual, realizat într-o competiție de piață acerbă.
Clipul viral despre ”crenvurștii oceanelor”
În esență, surimi este un ingredient alimentar format din proteine din peşte, în general dintr-un un soi mai ieftin, cele mai des utilizate tipuri de peşte sunt codul, Alaska Pollock (Cod negru de Alaska) şi Pacific Merlan (Merlin de Pacific sau peşte-spadă).
Carnea este fiartă, măcinată şi amestecată cu diverse substanţe care să-i dea consistentă apoi este modelată în forme de picioare de crab ori fructe de mare, care dacă ar fi adevărate, ar fi foarte scumpe. Surimi are proprietăţi excelente de gelifiere, astfel încât să poată căpăta diferite forme.
În fapt, pasta rezultată este un produs hiperprocesat, neapărat îmbibată cu zeci de chimicale și amestecată cu diverse substanţe care să-i dea miros artificial de crabi, culoare, consistență, pentru a putea fi modelată în forme de picioare, batoane de crab ori alte fructe de mare, precum calamar etc.
De asemenea, conținutul de pește din surimi este, în cel mai bun caz, de aproximativ 40%, restul fiind apă, amidon, gelatină, prafuri de deshidratare, sare, aromă artificială de crab, coloranți, agenți de îngroșare, agent de gelificare (posibil caragenan), stabilizatori (posibil sorbitol, polifosfați).
Așa că, dacă mai vrei să mănânci așa ceva, măcar vei ști de-acum încolo ce mănânci, de fapt.