FOTO Karl Nehammer inspectează Bulgaria din elicopter. Mesaj puternic de susținere
Cancelarul austriac Karl Nehammer şi ministrul său de Interne, Gerhard Karner, vizitează, luni, 23 ianuarie, graniţa dintre Bulgaria şi Turcia, la doar câteva zile după ce Viena a transmis un mesaj tranșant: veto-ul nu se schimbă până când nu se rezolvă problema migranților.
Karl Nehammer şi Gerhard Karner se află în Bulgaria
Update 23 ianuarie, ora 15.04. Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, și ministrul său de Interne, Gerhard Karner, se află în Bulgaria, unde au survolat din elicopter, împreună cu preşedintele Rumen Radev şi șeful MAI, Ivan Demergiev, frontiera cu Turcia. Acolo, Sofia a instalat, în urmă cu opt ani, un gard din sârmă pentru a opri migranții.
Nehammer a publicat pe Twitter câteva fotografii, însoțite de un mesaj în care spune că vizita sa este „dedicată luptei comune împotriva migrației ilegale”.
„Austria este alături de Bulgaria. Trebuie să apăsăm frâna pentru azil în toată Europa. Protecția frontierelor externe trebuie să fie prioritatea principală pentru Comisia UE”, a notat cancelarul Austriei.
Știrea inițială: Karl Nehammer (cancelarul Austriei) şi Gerhard Karner (ministrul austriac de Interne) se vor deplasa, luni, la frontiera Bulgariei, ca să verifice cât de bine sunt păzite granițele din zona Mării Negre. De asemenea, vor fi prezenți preşedintele bulgar Rumen Radev şi ministrul bulgar de Interne, Ivan Demerdjiev.
Agenda oficială cuprinde și o vizită la centrul regional de coordonare al poliţiei de frontieră din apropierea oraşului Elhovo, precum şi o întâlnire cu premierul bulgar Galab Donev, după întoarcerea austriecilor la Sofia.
„Bulgaria trebuie să fie în poziţia de a construi o protecţie a frontierei la fel de robustă ca Grecia. Pentru aceasta, trebuie puse la dispoziţie fondurile necesare din bugetul UE. Bulgaria are nevoie de sprijin rapid şi adecvat pentru protecţia frontierei externe cu Turcia. Gardul de frontieră al Greciei poate servi ca model”, a declarat Karl Nehammer.
Cancelarul Austriei spulberă visul României
Această inspecţie locală demonstrativă survine înainte de summitul extraordinar al UE privind migraţia de luna viitoare. În timp ce Austria cere un gard şi mai mulţi bani pentru Frontex, România şi Bulgaria susțin că pot adera la spaţiul Schengen în 2023. Totuși, o dată concretă este dificil de pronunțat din cauza alegerilor europene din 2024. În plus, blocul comunitar doreşte să admită cele două ţări împreună în zona de circulație liberă, notează „Die Presse”.
Sâmbătă, Karl Nehammer a precizat că Austria continuă să nu accepte România şi Bulgaria în Schengen. Afirmația a fost făcută înainte de a pleca, împreună cu ministrul său de Interne, Gerhard Karner, în Bulgaria, unde vor merge personal să vadă ce se întâmplă la frontiera cu Turcia, acolo unde Viena este de părere că ar trebui construit un gard cu fonduri de la Comisia Europeană.
„Sofia are nevoie de un sprijin rapid şi adecvat pentru protecţia frontierei externe cu Turcia. Gardul de la graniţa cu Grecia poate servi drept model în acest sens”, a explicat cancelarul austriac.
De ce spațiul Schengen nu funcționează
În weekend, acesta a susținut că spațiul Schengen nu funcționează, dând exemplu Germania, care face controale la granițele cu alte state membre. Pe de altă parte, premierul Nehammer a cerut „sprijin deplin pentru Bulgaria şi România şi măsuri concrete din partea Comisiei Europene pentru întărirea protecţiei frontierei externe” a UE.
După cum a afirmat ministrul Gerhard Karner, „sistemul Schengen este distrus. Bulgaria are nevoie de sprijin rapid şi serios în protejarea frontierei exterioare cu Turcia. În acest sens, gardul de la frontiera Greciei poate constitui un exemplu de urmat. Cifra ridicată a reţinerilor arată că sistemul este distrus. Câtă vreme acest sistem şi protecţia frontierei exterioare nu funcţionează, nu poate exista nicio extindere”.